Dette er en kronikk av Mina Padkel Henriksen, miljørådgiver i Backe Entreprenør. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
5. juni markeres Verdens Miljødag, og årets tema er global reparasjon av kloden vår. FNs generalsekretær António Guterres har omtalt meg og min generasjon som "generasjon reparasjon", og det er noe vi må ta på alvor og etterleve. I 2021 ble "kode rød" varslet for menneskeheten, og den sjette hovedrapporten til FNs klimapanel er krystallklar. Konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren har ikke vært høyere på 2 millioner år, og vi har allerede økt den globale gjennomsnittstemperaturen med 1,1 grader. Dette skyldes menneskeskapte klimagassutslipp, og det er kun store og effektive kutt som vil kunne begrense skadeomfanget.
Det er ingen tvil om at det haster å kutte klimagassutslippene, og det er essensielt å jobbe kollektivt for å oppnå dette. I Norge står byggenæringen for 16 prosent av de totale utslippene, i Europa er tallet enda høyere. Norge, som det lille landet vi er, kan virke som en liten fisk i havet. Hva har det å si i den store sammenhengen om vi i Norge kutter utslippene våre?
I følge Global Footprint Network, ligger Norge helt i verdenstoppen på forbruk av naturressurser. Det er en ledelse vi ikke burde ha. I Norge er verdens overforbruksdag 12. april i 2024. Det betyr at vi allerede i april brukte opp vår del av jordas fornybare naturressurser for 2024. Dette er hele 16 uker før det globale gjennomsnittet. Dette forbruket sender kloden på rehab.
Vi i Norge har et stort ansvar, som vi er nødt til å ta på alvor. I mars kom FNs ressurspanel med en rapport som fastslo at overforbruk er årsaken til 90 prosent av naturtapet og 55 prosent av klimagassutslippene. Å redusere forbruket av naturressurser er viktig for å snu utviklingen.
Dette gjelder absolutt også innenfor byggebransjen hvor jeg jobber. En måte vi kan bidra til endring er å legge til rette for økt sirkularitet og reduksjon av avfallsmengder. En sirkulær byggebransje vil gi mindre avfall. Bygg- og anleggsnæringen er dessverre den største kilden til avfall i Norge, og sto i 2022 for hele 26 prosent av det totale avfallet som ble generert nasjonalt. I følge Grønn Byggallianse genererer de fleste byggeplasser i Norge rundt 40–60 kg avfall/m2. I Backe skal vi klare 25 kg avfall/m2, et mål vi har for alle nybyggprosjektene våre. Å redusere avfall er et ansvar for alle deler av vår virksomhet, fra planfase til gjennomføring.
Vi må bli flinkere til å tenke miljø i alt vi gjør, fra prosjekteringsfasen til bygget er ferdig og overlevert. Vi må kanskje våge å stille oss spørsmålet «hva ville miljøet valgt?» dersom det var kunde.