Lindal Treindustri opplever sterkt vekst innen produksjon av veggelementer til ulike typer bygg. I Kruse Smith-prosjektet Idda Park har veggelementene blitt videreutviklet fra byggetrinn til byggetrinn.
I løpet av det siste halvåret har selskapet som er en del av Lindal Gruppen i Akland, utvidet med produksjon på Vegårdshei.
– Vi har ansatt flere nye folk for å møte etterspørsel og bestillinger. Budsjettet for 2017 var på 67 millioner kroner, og det er allerede nådd, forteller salgsleder Helena Guttormsen.
– Vi har ansatt flere nye folk for å møte etterspørsel og bestillinger. Budsjettet for 2017 var på 67 millioner kroner, og det er allerede nådd, forteller salgsleder Helena Guttormsen.
– Vi har ansatt flere nye folk for å møte etterspørsel og bestillinger. Budsjettet for 2017 var på 67 millioner kroner, og det er allerede nådd, forteller salgsleder Helena Guttormsen.
Bedriften leverer også innfyllingselementer, forblendingselementer, brann- og lydveggselementer, bjelkelagselementer, takelementer og hulldekke i tre.
Effektivt
Lindal produserer veggelementer til alt fra eneboliger, rekkehus og leilighetsbygg til kirker og idrettshaller; i det hele tatt alt som kan bygges i tre. 90 prosent av leveransene er ferdig montert, mens enkelte av kundene monterer veggelementene selv.
– Når kundene har prøvd elementene en gang, ønsker de gjerne å bruke dem igjen. Veggelementer er effektivt i forhold til plassbygging. Det har også mange andre fordeler i forhold til blant annet miljøhensyn, søppel og svinn, logistikk på byggeplassen, prosjekteringskostnader og ny teknisk forskrift. Vi har minimalt med svinn på materiell. Det har skjedd en stor utvikling i forhold til prefabrikkerte løsninger på nøyaktighet og trykktesting. Bygging med elementer gir minimalt med tørkebehov, og man kan komme raskt i gang med innredningen. Jeg tror at bruk av elementer bare vil øke mer og mer, sier hun.
Veggelementer fra Lindal er blant annet tatt i bruk på Kruse Smith-prosjektene Idda Park i Kristiansand og Fuhr Park i Grimstad.
««Vi ønsker vi å komme inn så tidlig som mulig for å være med og se på detaljløsninger og hva som er mest gunstig i forhold til arkitekturen.»»
Helena Guttormsen
– Vi har utviklet nye grensesnitt og detaljer sammen med dem, som fungerer veldig bra på leilighetsbygg, forteller hun.
Detaljer
På Idda Park har det skjedd en utvikling fra byggetrinn til byggetrinn.
– I byggetrinn én kom vi for sent inn i prosjekteringen i forhold til tilpasninger. I trinn to hadde vi anledning til å effektivisere i forhold til grensesnittet. Bygget ble omprosjektert, og vi gjorde noen endringer i detaljer på balkonger og utsparinger og monterte for første gang Fomaica-platen, forteller Guttormsen.
Endringene er gjennomført i samråd med Kruse Smith og arkitekten.
– På første byggetrinn bestilte vi veggelementer med trekledning, men på byggetrinn to dro vi det litt lenger og bestilte 100 prosent ferdig fasade med Fomaica-plater i tillegg. Alt av tilhørende beslag, pynt og detaljer og alt av gjennomføringer i forhold til elektriske installasjoner og rør blir laget på fabrikken. Det er litt mer plug and play, forteller byggeleder for Idda Park, Bjørn Atle Modal i Kruse Smith.
– For Byggetrinn 3 endrer vi bare noen detaljer, og prøver å luke vekk noen barnesykdommer. Det er alltid noe som kan forbedres, men konseptet er det samme, sier han.
Pusses på stedet
Frode Berås i Kruse Smith er byggeleder for Fuhr park.
– Leilighetsprosjektet består av to blokker med seks etasjers høyde og 19 og 20 leiligheter i hver. Nå holder vi på med ferdigstilling av den første blokka som skal overleveres før jul, mens den andre blokka har fått tett tak i september, sier han.
– På Fuhr Park prøvde vi å finne en pussplate som vi kunne bruke. Vi tok kontakt med Weber som hadde en pussplate som krevde færre pusseoperasjoner i forhold til gamle pussplater. Først og fremst var den stabil nok i forhold til transport og klarning. Vi tok et møte med Kruse Smith for å finne ut hva som kunne lønne seg å gjøre i forhold til grensesnittet, og etter litt frem og tilbake bestemte vi oss for at pussingen skulle tas på byggeplassen. Elementene leveres ferdig med fuger mellom skjøtene, forteller Guttormsen.
– Etter som fasadene må pusses på plassen, må vi opp med stillaser. Men vi har andre type prosjekter hvor vi har fått fasaden helt ferdig, påpeker Berås som mener at den største fordelen med veggelementer er byggetiden og at man får tett bygg mye kjappere.
– Vi sparer fort et par måneder i byggetid ved å bruke elementer.
Modal er enig.
– Byggetiden blir kortet ned med mange uker sammenliknet med tradisjonell bygging. Vi slipper dyre og energikrevende tørkeprosesser og veggelementene er stort sett ferdige slik at vi sjelden må opp på fasaden i ettertid. Dermed er det minimalt behov for stillas. Og så er de miljøhensynet: Lindal har en vanvittig god sorteringsgrad som kommer prosjektet til gode.
At leveransen er komplett med montering og ferdig fasade har også andre fordeler.
– Det er få gråsoner for hvem som har ansvar for hva, så komplett leveranse er veldig gunstig.
Kvalitet
Han legger ikke skjul på at elementbygg også har noen begrensninger:
– Vi kan stort sett få det vi ønsker oss, men det er klart hvis det er mye utgarpinger og inntrukne detaljer, er det en utfordring. Rette linjer er selvfølgelig det mest gunstige bygningsmessig, sier Modal.
Han forteller at Kruse Smith gjorde ganske mye research før de landet på Lindal som leverandør.
– Prismessig så er det klart billigere å bestille fra utlandet, men vi vurderte det dithen at det ikke var nok prisforskjell til å ta risikoen. Elementene må ha en klimatilpasning som fungerer i Norge og det er gunstig å bruke norske håndverkere. Dessuten er Lindal rimelig lokal, så elementene blir ganske kortreiste. Det er alltid artig. Vi føler at det har gått smooth, og samarbeidet har fungert veldig greit. Vi har jo på en måte funnet ut av detaljene i samarbeid med Lindal, så det blir copyright Lindal/ Kruse Smith.
««Vi sparer fort et par måneder i byggetid ved å bruke veggelementer.»»
- Frode Berås
Han mener elementbygg er kommet for å bli.
– Vi prøver å tilpasse våre bygg slik at det er fullt mulig å gjennomføre dem med elementer. Men på noen bygg vil det nok fremdeles være behov for plassbygging, mener Modal.
Guttormsen mener at tett oppfølging, god kundekontakt og nær dialog i prosjekteringsfasen er viktig for å få en best mulig gjennomføring.
– Vi ønsker vi å komme inn så tidlig som mulig for å være med og se på detaljløsninger og hva som er mest gunstig i forhold til arkitekturen, slik at elementene kan tilpasses prosjektene helt fra starten. Ved plassbygging begynner man ofte å tenke på trevirket langt ute i prosjektet. Men når man bruker elementer, bør man tenke i omvendt rekkefølge, understreker hun.
God tid
Også Berås understreker at det er viktig at veggprodusenten kommer tidlig inn i bildet.
– Vi har hatt et tett samarbeid med Lindal helt fra starten. Prosjektet må være tilrettelagt for elementer for at det skal fungere. Heldigvis har vi litt erfaring med Lindal fra tidligere prosjekter, og det er på bakgrunn av disse at vi valgte dem som leverandør til Fuhr Park, sier Berås, som er fornøyd så langt.
– Monteringen har gått veldig bra takket være nøye planlegging og god prosjektering. Byggene i første og andre byggetrinn er like og vi har sett noen punkter i første trinn som vi kan luke ut i nummer to, sier han.
Ifølge Guttormsen er det nødvendig å planlegge leveranser i god tid.
– Vi har lang leveringstid på grunn av stor etterspørsel, og det er leveringstid på vinduene som skal inn på fabrikken. Vi har full produksjon ut året, og nå fyller vi opp 2018-produksjonen. Selv med alle utvidelser vi har gjort, har vi måttet si nei til en del jobber forteller hun.
Elementene fra Lindal er SINTEF-godkjente og leveres i henhold til Breeam og BIM. Selskapet ønsker å skape tillit i markedet gjennom bruk av kvalitetsprodukter.
– Vi føler at vi er konkurransedyktige på pris. Vi legger stor vekt på kvalitet, og bruker kjente norske leverandører og sentvoksende materialer. Man kan sikkert velge underleverandører som er mer prisgunstige, men byggene skal jo leve i mange år og vi ønsker at kundene skal komme igjen og igjen, fordi de er fornøyd. Vi kommer til å fortsette å utvikle oss, og er en fremoverlent bedrift. Vi ønsker hele tiden å prøve å være nytenkende og videreutvikle elementene, sier hun og nevner trekkerør i veggene som en potensiell utviklingsmulighet fremover.