Prosjektutvikler i Xella Tor-Atle Berntsen (t.h.) foran Grønnegata 6 sammen med partner i Mad arkitekter, Trond Elverum, og arkitekt og prosjektansvarlig i Mad arkitekter, Siri Ulrikke Høye. Foto: Kyrre Sundal
Publisert: 24.02.2022 

Grønnegata 6 setter bærekraftig arkitektur i sentrum

Rehabiliterings- og fortettingsprosjektet i Homansbyen i Oslo, Grønnegata 6, har omgjort en grå flate til et frodig gårdsrom og et boligbygg hvor bærekraftig arkitektur har blitt tatt på alvor. Mad arkitekter har ønsket å bruke byggemetoder som reduserer ressursforbruket, samtidig som levetiden og materialkvaliteten forbedres. I Grønnegata 6 er det blant annet benyttet vegger og tak av Ytong – et materiale som har stort potensiale i norske bygg.

Mad arkitekter fikk i oppgave av Bjerke Eiendom å oppgradere fasadene på det eksisterende boligbygget i Grønnegata 6. Arkitekten så raskt et stort potensiale i å fortette deler av eiendommen, og forvandle parkeringsdekket til et frodig gårdsrom med et vakkert nybygg. Boligprosjektet bygges av AF entreprenører, og ferdigstilles i løpet av sommer og høst 2022.

Ønsker å redusere ressursforbruket i Grønnegata 6

Vi vet at byggeindustrien står for ca. 40 prosent av verdens råvareuttak, og antallet forskjellige byggekomponenter i bygg har økt drastisk. I år 1900 hadde husbyggere omkring 50 ulike byggematerialer til rådighet, mens i år 2000 er antallet godt over 60 000. Siri Ulrikke Høye, arkitekt og prosjektansvarlig i Mad Arkitekter, mener de har et ansvar for å bidra til en mer bærekraftig arkitektur – noe byggeprosjektet i Grønnegata 6 har tatt høyde for.

Boligprosjektet Grønnegata 6 har kombinert Ytongvegger med kledning av limtegl. Illustrasjon: Mad arkitekter

– Vår erfaring som arkitekter er at dagens komplekse og høyteknologiske byggemetode er lite bærekraftig når man tar hele byggets livsløp i betraktning. Vi har et ønske om å bidra til en mer bærekraftig arkitektur ved å redusere ressursbruken i byggene våre, og bruke materialer som er mer bærekraftige i seg selv og som har lang levetid, forteller Høye.

Til Grønnegata 6 har Xella levert yttervegger, innvendig vegger og tak av Ytong. Mad arkitekter mener Ytong porebetong bidrar til å redusere mengden ressurser.

– For oss representerer Ytong en lavteknologisk byggemetode som er fremtidsrettet. Det er et miljøvennlig materiale som består av sand, kalk, vann og luft. Ved å bygge med ren Ytong sparer vi ressurser fordi vi trenger færre materialer, samtidig som bygget blir mer robust og motstandsdyktig mot fukt og andre bygningsfysiske skader, forteller Høye.

Kombinerer Ytongvegger med limteglfasade

Arkitektenes mål med Grønnegata 6 var å skape et robust og bærekraftig bygg, som også har en vakker og attraktiv fasade som passer godt inn i omgivelsene.

Grønnagata 6 består av Ytong innervegger. Her ser vi innsiden av en leilighet med pene vindusåpninger og smyg. Foto: Kyrre Sundal

– Vi valgte å kombinere massive vegger av Ytong med en kledning av limtegl fra Wienerberger. Teglfasaden har lyse og varme nyanser som skaper liv i fasaden og en helt egen karakter, forteller Høye og tilføyer:

– Ved å benytte lim-tegl på Ytong sine massive murvegger blir teglet en naturlig forlengelse av veggen. På samme måte som i eldre bebyggelse, hvor natursteinskledning og teglkledning er direkte murt til underlaget. Med Ytong unngår vi stålbæring og den komplekse oppbygningen av materialer som brukes ved tradisjonell luftet teglforblending. Vi mener denne kombinasjonen er mer bærekraftig og av en høyere kvalitet.

Ytong gir arkitektonisk frihet

I tillegg til Ytong sine tekniske egenskaper, legger Høye vekt på hvordan materialet gir arkitektonisk frihet.

– Nettopp fordi Ytongveggene i seg selv er isolerende, brannsikre og har en ren overflate, blir det enklere å jobbe med arkitekturen uten å ta hensyn til materialkomponentene. Vi får frihet til å plassere vinduene hvor vi vil i veggens dybde, og vi kan jobbe med form og detaljer på en helt annen måte.

Høye avslutter:

– Ytong porebetong er et materiale som har stort potensiale i Norge, og det er absolutt noe vi kommer til å ta med i videre prosjekter.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring