Den 1. oktober annonserte PBE i en pressemelding at de ikke vil sende Hav Eiendoms planforslag for Grønlikaia på høring, med henvisning til høyhus som hovedgrunn for avslaget.
– Vi har hele tiden forholdt oss lojalt til politiske føringer om utnyttelsesgrad og ønsket om å bygge grønne flater på det som i dag er en asfaltert containerhavn sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.
Hav Eiendom sitt forslag er i tråd med områdeplanen fra Oslo bystyre Arealutnyttelsen i planen som Hav Eiendom har lagt frem, ligger innenfor rammene av den gjeldende områdeplanen, Bjørvikaplanen. PBE har imidlertid signalisert at de ønsker en langt lavere utnyttelse av området, noe som vil bety færre boliger og arbeidsplasser på Grønlikaia. PBE sin innfallsvinkel er dermed i strid med bystyrets vedtak.
Hav Eiendom understreker at Grønlikaia kan bli et av de mest attraktive stedene å bo og jobbe i hele landet.
– PBE virker uvillig til å følge opp politiske vedtak om volum og utnyttelse. Dette fremstår som en omkamp fra etatens side. Det inntrykket forsterket av at etaten nylig forsøkte å overstyre Bjørvikaplanen i forbindelse med fremleggingen av utkast til kommuneplanens arealdel, sier Kalland.
Sistnevnte møtte kraftig motstand fra både bransje og det politiske Oslo og utkastet måtte senere trekkes.
– Vi er derfor overrasket og skuffet at PBE med dette fortsetter å motsette seg det brede politiske forankringen i Bjørvikaplanen. At PBE i tillegg sender ut en pressemelding midt i høstferien, uten å informere eller inkludere oss på mottakerlisten, oppleves som et bakholdsangrep, sier Kalland.
Ønsker offentlig debatt
Hav Eiendom mener at deres planforslag fortjener å komme på høring etter fem år i dialog med plan- og bygningsetaten. Hensikten med offentlig høring er å få innspill fra alle berørte parter, slik at prosjektet kan tilpasses innspillene. Offentlig ettersyn betyr ikke godkjenning, men gir innbyggerne mulighet til å uttale seg.
– At saksbehandlere ikke er enige i sentrale politiske vedtak om Grønlikaia og Bjørvikaplanen gir ikke etaten noen fullmakt til å kortslutte demokratiske prosesser eller overprøve politiske beslutninger, sier Kalland.
Faktafeil fra PBE
Hav Eiendom har allerede avdekket sentrale feil i PBEs pressemelding og enda flere i etatens avslagsbrev. Blant annet hevder PBE at planen omfatter ni høyhus. Men Høyhusplanen i Oslo definerer et høyhus som bygg over 42 meter, og det er kun fire slike bygg i planen. Hav Eiendom oppfatter det også som alvorlig at etaten underslår at det kun er tre hus som er merkbart over 42 meter, men at disse til gjengjeld er innenfor høyhusintervallet, 42–70 meter, som for sammenlignbare større byutviklingsområder i Strategi for høyhus i Oslo, som eksempel Nydalen og Bryn. Hav Eiendom viser også til konsekvensutredning gjennomført av Norsk institutt for kulturminneforskning, som fastslår at planforslaget fra Hav Eiendom er en forbedring for «Visuell fjernvirkning» og for «Tiltakets utforming», dette sammenlignet med den vedtatte Bjørvikaplanen. Landets ledende fagmiljø innenfor kulturminneforskning konkluderer altså motsatt av hva som er etterlatt inntrykk når man leser etatens pressemelding.
Politisk støtte til planene
Byrådet har i Hammersborgerklæringen understreket viktigheten av å unngå forsinkelser og sikre raskere saksbehandling. De har også påpekt behovet for tidlige politiske avklaringer om volum, formål og høyder. Byrådserklæringen er eksplisitt om at man ønsker å gjennomføre Grønlikaia.
Hav Eiendom har opplevd bred støtte for planene fra det politiske Oslo. Også tidligere byråd, med Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV, var tydelig i sin støtte om Grønlikaia. Planforslaget legger til rette for 3000 nye arbeidsplasser og 1500 nye boliger på det som i dag er en asfaltert containerhavn. Forslaget inkluderer også forlengelsen av havnepromenaden med 1 kilometer og en 21 mål stor park mot syd. Finansieringen av fellesgodene langs sjøen er avhengig av bidrag fra utbyggingen. Hvordan infrastrukturen finansieres er avtalt i avtaler mellom staten, Oslo kommune og grunneierne allerede i 2003. Arealreduksjonene som PBE krever, vil redusere infrastrukturbidragene med omkring 400 millioner kroner, noe som vil kunne medføre stopp i bygging av parker og havnepromenaden også i resten av Bjørvika.
– Vi er klar til å bygge mer havnepromenade og nye møteplasser til glede for hele byens befolkning, helt uten kostnad for kommunen. Med færre boliger, møteplasser og arbeidsplasser veltes store deler av regningen over på kommunekassen og folk i Oslo, sier Kalland.
Står på videre for Grønlikaia og delbydel til glede for alle
Hav Eiendom ser frem til videre dialog med folk i byen og politikerne om hvordan Grønlikaia kan bli en ny delbydel til glede for alle.
– Byen trenger boliger og møteplasser for alle. Vi opplever god støtte for planene for Grønlikaia og kommer til å stå på videre sammen med alle gode krefter for å utvikle Grønlikaia til det beste for byen og menneskene som bor her, avslutter Kalland.