Transformasjonen av Moer sykehjem rommet bygging av et nytt tilbygg på ca. 7000 m², samt rehabilitering av eksiterende bygg. Sammenføyningen mellom ny og gammel del har tilført 40 nye sykehjemsplasser, som er svært tiltrengt i kommunen.
For å skape bedre flyt og et tydeligere knutepunkt mellom nytt og eksisterende sykehjem, har bygget fått en mer synlig og oversiktlig hovedadkomst med resepsjon og vestibyle. Det nye tilbygget er i tre etasjer. Underetasjen består av et teknisk areal og et kapell med direkte adkomst fra uteområdet. I de to øverste etasjene finner vi blant annet beboerrom, fellesrom og eget kjøkken. Kjøkkenet vil betjene to avdelinger i fellesarealet, som fungerer som spiserom og dagligstue. Her vil det også være mulighet for å oppholde seg ute på terrassen i 1. etasje, og på verandaen i 2. etasje. I eksisterende bygg er det i tillegg prosjektert en utvidet kantine som kalles «vinterhage».
Hjemlig preg
Sykehjemmet tilbyr både medisinsk korttidsavdeling og langtidsavdeling, der pleie og omsorg i et trygt miljø står sentralt. For å gi rommene et varmere uttrykk, er vegger bekledd i tre, og fargevalgene står i samspill med materialbruken.
– Det har vært viktig for oss å skape gode beboerrom med varm materialitet, som kan føles som hjemme. I tillegg har vi lagt vekt på å gi beboere og ansatte mye dagslys og god utsikt, forteller Livia Erdösi, prosjektleder og arkitekt i LINK Arkitektur. Utformingen skal gi rom for både privatliv og felles aktiviteter gjennom tilgang til indre hage og fellesområder.
Egen kunstkomité
Fargevalg, interiør og kunst er viktig for å skape gode rammer og en fin opplevelse for pasienter, pårørende og ansatte på sykehjemmet. Fargekonseptet, med neddempede, varme toner, er valgt for å gi en enkel orientering i bygget.
– Vi har ønsker å trekke fokuset vekk fra det sterile og fargeløse, for å skape en god atmosfære. Helseinstitusjoner forbindes ofte med noe negativt, så det å kunne skape gode rom som fremstår som varme og imøtekommende, har vært viktig gjennom hele prosjektet, forteller Erdösi.
I interiørprosessen ble det satt sammen en egen kunstkomité som i sin tur har engasjert flere lokale kunstnere. Disse har blant annet installert kunstverk i trapperom, en lysekrone i fellesområdet og glasskunst i kapellet. Kunsten danner en varm atmosfære og skape gode sanseinntrykk for beboere og besøkende.
Bærekraftige og naturlige materialer
Moer Sykehjem skal tilfredsstille kravene til BREEAM Very Good. Bærekraftige og naturlige materialer er benyttet, både innvendig og utvendig. Fasadene som reflekterer og blander seg med omgivelsene for eksisterende område, er kledd med tegl og tre. Arkitektene har vært opptatt av naturlige materialvalg med lang levetid og minimalt med vedlikeholdsbehov. Fasaden skal fremstå som levende, der fargene endrer seg i sola, og gjennom tiden forandrer seg vakkert. Hele taket for ny bygningsdel ble dekket med sedum, sukkulenter stauder med lav vekst, slik at fotavtrykket av nybygget ikke reduserer grøntarealet på tomten.
LINK Arkitekturs team i Fredrikstad står bak arkitektur og interiørarkitektur i prosjektet.
Byggherre: Ås kommune
Samarbeidspartnere: Entreprenør Betonmast Østfold AS