«Store blå» skulle bli «et banebrytende nytt signalbygg for havet» og «et verdensledende senter for å løse miljøutfordringene i havet, et samlingspunkt for internasjonale havaktører og et nav for utvikling av nye, globale løsninger», ifølge utbyggerne FP Eiendom og REV Ocean.
Bygget skulle med sine cirka 22.000 m² romme blant annet kontorer, laboratorier, klasserom, showroom for ny teknologi og miljøløsninger, 3D-printing og metallverksted, konferansefasiliteter og hotell – med utkikkspunkt med amfi på toppen.
Men etter at et flertall i Bærum kommunestyre stemte nei til planene i vinter, strandet det såkalte «Verdenshavets Hovedkontor» i prosjektmappen. Det er synd, mener fagsjef for bransjeutvikling hos Norsk Eiendom Carl Henrik Borchsenius.
– Debatten om Røkkes skyskraper har i stor grad handlet om høyde. Vi mener debatten burde handlet mer om hvilke behov, ønsker og visjoner både utbygger, naboer og myndighetene har for Fornebu. Hvilken utvikling er ønsket i området? Skal Fornebu bli et godt område å bo, jobbe, handle, spise, leke og må utviklingsprosjektene bidra til dette.
Hva er det politikerne i Akershus ikke forstår?
– Dette prosjektet ville kunne bidra til en positiv utvikling på Fornebu. Det ville også gitt en eierskapsfølelse i området, tror jeg. Men det ble helt borte i debatten. Jeg sier ikke at politikerne har misforstått. De må få gjøre sin jobb. Men det er ikke sikkert alle har sett saken i sin helhet, eller har diskutert den i sin fulle bredde.
Norsk Eiendom er en bransjeforening for eiendomsselskaper i Norge, både de som utvikler og selger eiendom, men også de som eier og leier ut næringsbygg. Foreningen jobber for forutsigbare rammevilkår betingelser, men også med bransjeutvikling.
– Vår jobb er å hjelpe våre medlemmer til å se det samfunnsansvaret de har. Når de skal bestille en rehabilitering eller en boligutbygging, må de vite hvordan de best mulig tar ansvaret sitt innen for eksempel miljø og klima, kontraktsbestemmelser og HMS. Videre er det viktig at de skaper positive bidrag i nærmiljøet, at de bidrar også mellom husene. Det handler altså om mer enn en mulig kontantstrøm.
– Vårt slagord er «Mitt prosjekt – vår by». Vi er nødt til å se stort på tingene: Eiendommene vi eier utgjør deler av en by vi alle skal ha glede av, inkludert leietaker, nabo, kunde på stedet eller hva det måtte være.
Hva er gått galt på Fornebu?
– I de store kontorområdene skrur de lyset av klokken 16.00, hvis jeg skal skyte fra hofta. Etter det, skjer det fint lite i det området før neste morgen. Sammenligner vi det med utviklingen for eksempel på Vulkan eller i Nydalen, ser du forskjellen. I Nydalen hadde de det samme problemet. Nå er det studenter i området, et yrende badeliv, folk går på café og konserter, de handler og barn leker i parken.
– Dette har de ikke lykkes med på Fornebu. Det er flere årsaker til det, inkludert politikk og markedskonjunkturer. Fornebu er så langt ikke blitt den yrende bydelen vi hadde håpet på. Det kan endre seg, med en bane til Fornebu og fremvekst av spennende boligprosjekter. I det kunne «Store blå» fått fart på utviklingen. Prosjektet kunne bidratt til at flere selskaper som nå vurderer Bjørvika og andre steder, heller ville valgt Fornebu.
Hva synes du om ideen om å flytte bygget til Bergen?
– Et hvert prosjekt må tilpasset området der det skal realiseres. Vi kan ikke bare kopiere planene for Fornebu, og realisere dem hvor som helst. Ideen om å bygge et spennende innovasjonsmiljø med spenstig arkitektur kan selvsagt bidra med mye også i Bergen, både for næringslivet som får et nytt innovasjonsmiljø – men også for byen generelt, som ville få en ny slags katalysator for utviklingen av et byområde.