Publisert: 05.07.2018 

Innovasjon for rask og effektiv etterisolering

I halvannet år har GLAVA jobbet med utviklingen av et luftet fasadelement med isolasjon og ytterkledning som gjør det enklere...

I halvannet år har GLAVA jobbet med utviklingen av et luftet fasadelement med isolasjon og ytterkledning som gjør det enklere for boligeiere å etterisolere huset sitt.

Tirsdag 26. juni ble dette presentert for aller første gang, gjennom visning av et ferdig energioppgradert 70-tallshus vegg i vegg med fabrikken i Askim.

– Et veldig spennende innovasjonsprosjekt, sa administrerende direktør i Saint-Gobain GLAVA, Jon Karlsen, da han viste frem huset til representanter fra blant andre Innovasjon Norge, SINTEF Byggforsk, Byggevareindustriens forening og andre samarbeidspartnere.

Elementet er en del av et byggesystem for etterisolering av eksisterende boliger, utviklet at Bolig Enøk, som er et selskap i GLAVA-gruppen. For boligeier vil bruk av GLAVAs fasadeelement gi større forutsigbarhet både med tidsbruk og kostnad.

Etter halvannet år bak låste dører ble innovasjonsprosjektet i vår flyttet ut av fabrikken på Askim for sin første fullskala test. Et bolighus fra 70-tallet er totalrenovert utvendig med første versjon av fasadeelementet.

– Foreløpig har vi ikke støtt på noen uoverkommelige problemer, og vi får særdeles matnyttig kunnskap når vi tester på en hel bolig. Fortsatt er vi bare i første fase, og vi er ennå ikke klare for å ta en endelig beslutning om at fasadeelementet skal ut i markedet. Vi har to pilothus til vi skal teste videre på. Det ene er den eldste delen av kontorbygget på fabrikken her i Askim, og det andre er en firemannsbolig som ligger rett utenfor fabrikken, sier Ole-Jacob Huuse, daglig leder i Bolig Enøk.

For én mann

På testhuset ble først gammel ytterkledning fjernet og den eksisterende konstruksjonen kontrollert, før bygget ble heldekket med plywood-plater. Deretter ble elementene, som består av ett lag stuket glassull, et luftesjikt og fasadekledning, montert. Elementet er 60x120cm og veier rundt 11 kg – det kan altså håndteres av én håndverker på byggeplass

På testboligen er det benyttet kledning av både treverk og fasadeplater.

– Ideen er å utvikle et elementbasert system for å oppgradere husets «skall» raskt og rimelig til en forutsigbar pris. Systemet består så langt av elementet, startlist, hjørnelister, vinduer, dører og tak. Det skal gjøre huset vesentlig mer energieffektivt og bedre å bo i – samtidig som huset får et nytt og mer moderne design, forteller Huuse.

– Miljøteknologi for et internasjonalt marked

Bolig Enøk har søkt patent på elementet og har fått støtte til innovasjonsprosjektet fra Innovasjon Norge.

– For oss var dette prosjektet midt i blinken. Her snakker vi om miljøteknologi som kan være interessant også for et internasjonalt marked, og det er spennende å se hvordan GLAVA har tenkt på alt fra produksjon til frakt og håndtering på byggeplass, sier Vidar Dramstad, avdelingsdirektør for region Akershus og Østfold i Innovasjon Norge.

For lav rehabiliteringsgrad

Også andre myndigheter følger spent med på prosjektet. Innen 2030 skal Norge ifølge Stortinget ha redusert energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh. 4 av disse terrawatt-timene skal tas gjennom privatboliger der vi per innbygger i dag bruker dobbelt så mye energi på oppvarming sammenlignet med i Sverige.

Det store potensialet ligger i de 700-800 000 boligene i samme kategori som det energioppgraderte pilothuset i Askim: Hus bygget på andre halvdel av 1900-tallet, der energibruken enkelt kan halveres gjennom tiltak som etterisolering og nye vinduer.

Per i dag er man likevel langt unna å realisere denne energigevinsten. Den reelle rehabiliteringsgrad er på bare litt over to prosent, og av disse igjen er det bare halvparten som også utfører energioppgraderende tiltak.

– Rehabiliteringsgraden er for lav, og for få av dem som rehabiliterer gjør det de burde. Denne typen løsninger er det myndighetene etterspør, og da mener vi de også burde komme på banen med støtteordninger som hjelper markedet i gang, sier direktør Øyvind Skarholdt i Byggevareindustriens forening.

– Helt fra starten i 1935 har GLAVAs mål vært å gi bedre inneklima og komfort for det norske folk. Produktene våre bidrar dessuten til å ta vare på miljøet gjennom lavere energiforbruk som er positivt både for miljøet, forsyningssikkerheten og for den enkelte huseier. Vårt elementbaserte system vil gjøre jobben raskt og rimelig til en forutsigbar pris. Det er viktig for oss i GLAVA® å vise at vi har innovasjonskraft, men vi kan ikke på nåværende tidspunkt i prosessen garantere at fasadeelementet blir et serieprodusert produkt som tilbys markedet. Men vi har stor tro på det, sier Jon Karlsen.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring