Foto: Rejlers
Redaksjonen
Publisert: 07.12.2022 

Innovative isolasjonsløsninger

Innovative isolasjonsmaterialer kan bidra til bedre isolasjon. Spesielt innovasjon på slankere og prisgunstige vegger, vil blir mer av i tiden som kommer. For energirådgiveren, er likevel U-verdien den viktigste egenskapen ved isolasjonsmaterialene.

Avdelingsdirektør Christine Molland Karlsen i Direktoratet for byggkvalitet, sier at nye bygninger holder godt på energien. Hun mener at nye byggematerialer kan bidra til bedre isolasjon, og kanskje også en slankere bygningskropp – noe som ville ha vært flott.

Foto: Alexander Brown

– TEK17 er god nok. Den har jo blitt oppdatert noen ganger, og jeg er trygg på at vi har fått en teknisk forskrift som har tatt opp i seg alle krav som må oppfylles. Vi i DiBK ønsker innovasjon velkommen, og ser gjerne at man finner gode løsninger som også betyr slankere vegger, sier hun.

Hun mener at det fremover vil blir mer av innovasjon på slankere og prisgunstige vegger.

– Innovasjon på slankere og prisgunstige vegger vil man nok se mer av i fremtiden. Nå tror jeg fokuset er mest på materialer som slipper ut mindre klimagasser, både under tilvirkning og etter montering. Reduksjon av utslipp vil bli stadig viktigere, og man kan tenke seg at det vil komme innovative løsninger på dette området i fremtiden. Klimagasser står avgjort på agendaen både hos myndigheter, produsenter og publikum, understreker Molland Karlsen.

– Dersom det skjer noe med veggtykkelsen, vil det nok være at man søker å bygge veggene tynnere, fortsetter hun.

– Slik tomteprisene har blitt, er det mye å hente på å få ned tykkelsen på veggene. Så dersom det kommer innovasjoner på dette feltet, vil jeg heller tro at det skjer i form av isolasjon som er tynnere enn dagens løsninger, men som er like effektive. Så om jeg skal oppsummere dette, vil jeg vel si at vi har en teknisk forskrift som gir bygg som holder godt på varmen, fungerer bra, og som har bidratt til å styrke og forbedre de gode løsningene for byggebransjen, sier Molland Karlsen.

U-verdien er viktigst

Geir Liknes, senior energirådgiver i Rejlers, forteller at egenskapen de er mest opptatt av ved isolasjonsmaterialene, er hvilken U-verdi de har.

Foto: Rejlers

– Når det er sagt, er det klart man ønsker seg at den skal være så energieffektiv som mulig. Likevel er det hverken tykkelse på vegg eller andre hensyn som bør vektlegges, forklarer han.

– Jeg er klar over at enkelte byggherrer ut fra et profitthensyn gjerne kan ønske seg tynnere vegger, men dette er tross alt bygninger som skal være i funksjon 50-60 år, og da kan vi ikke ta slike hensyn. Prisen kan heller ikke være utslagsgivende. Når det er sagt, er jo byggebransjen ganske konservativ, og man hører ofte at ting blir veldig vanskelig, mye dyrere og hva man nå kommer opp med av begrunnelser for å ikke gjøre endringer. Endringsviljen er ikke veldig påtagelig i denne bransjen, så innovasjoner har ikke den aller beste grobunnen her, humrer Liknes.

– At det ikke finnes endringsvilje er nok likevel en sannhet med modifikasjoner. Faktisk er det generelt slik at jo større byggherrene er, desto mindre sannsynlig er det at de ønsker seg innovative løsninger. Så er det jo med dette som med alt annet, at det er unntak fra alle regler. Men det er pussig at man gjerne hører de sterkeste protestene fra de største aktørene, slår han fast.

Bedre U-verdier, enn bedre plass

Selv om bransjen er grunnleggende konservativ, må alle forholde seg til bestemmelsene i kapittel 14 i TEK17. Liknes må innrømme at han synes det er en trend at folk gjerne vil legge seg så tett opp til grenseverdiene i denne forskriften. Helst litt under, om det er mulig.

– Men det finnes hederlige unntak. Faktisk kjenner jeg til seriøse aktører som har som erklært mål at de ønsker å ligge om lag 25 prosent strengere enn de bestemmelsene som gjelder, gjerne også fulgt opp med svanemerking og så videre. Så det er en del som faktisk har tatt inn over seg at det å være innovativ på dette feltet kan komme til å være et betydelig salgsargument. Man kunne ønske at flere hadde nådd den erkjennelsen, sier han litt filosofisk.

Når det er sagt, har han også gjort andre iakttagelser: Han har flere ganger sett at utbyggere, i forbindelse med overganger til nye forskrifter, har reklamert med at byggene er oppført etter «gammel» forskrift:

– Som om dette skulle være et salgsargument! Det må da være mye bedre at man tar med seg familien sin inn i et bygg som er maksimalt trygt, sier han.

Han er svært positiv til innovasjon, men er langt mer opptatt av nyvinninger som skaper bedre U-verdier, enn dem som sparer plass:

– For noen år siden fantes det en type isolasjon på markedet som var supertynn. Bare et par centimeter faktisk. Ulempen var at dersom man kom borti den med en spiss gjenstand, en spiker eller treplanke for eksempel, ble den fullstendig ødelagt. Vakuumisolasjonen forsvant mer eller mindre fra markedet, og det var grunnen. Vi trenger isolasjonsmateriale som har høy U-verdi, men som samtidig er tilpasset livet på byggeplassen. Det er en del forhold du ikke så lett kan endre hva arbeidsform angår, og da er det viktig at innovasjonen tilpasses til disse. Men jeg er optimist, og tror sikkert at vi kommer til å se mange spennende innovasjoner på isolasjonssiden fremover. Det pågår mye spennende forskningsarbeider, understreker Liknes.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring