Mikroklimaanalyse gir en visuell simulering og beregning i tidlig fase for hvordan et boligområde påvirkes av for eksempel vindforhold og sollys. Boligutviklere vil kunne forutse hvordan beboerne påvirkes av ytre klima og gi føringer for hvordan boliger bør plasseres i landskapet.
Formålet med bruk av mikroklimaanalyser er å optimalisere designløsninger og sikre etterlevelse av forskriftskrav til inne- og uteklima. I tillegg er bærekraftaspektet, både i form av miljø og sosial bærekraft, svært viktig. Kunnskap om og tilpasning til klima i nærmiljøet har stor betydning for å skape trygge og gode boforhold, slik at man kan gjøre uteområdet og boligen mest mulig attraktivt for beboerne. Optimal tilrettelegging i forhold til lys, sol og utsikt øker levestandarden. Dermed økes også salgsverdien på prosjektet.
Et eksempel er områdeutvikling i Dolviken i Bergen, hvor planen er å etablere en grønn landsby. Mikroklimaanalyse er gjennomført for å utnytte vær og vind på best mulig måte, for å skape et boligområde med gode sosiale og miljømessige verdier. Store grøntområder og sjøutsikt skal utvikles med bilfrie gater og gode, sosiale møteplasser. En større boligutvikling planlegges med høy bærekraftprofil; en variert boligstruktur med nullutslippsbygg fordelt på rekkehus, townhouse og boligblokker.
Med beliggenhet i et røft og værutsatt fjordlandskap, så man behov for detaljerte analyser om klima i planleggingsprosessen. Gjennom vindstudier og vindsimuleringer gjort med SimScale ble vindens påvirkning kartlagt og man fikk god forståelse for hvordan vinden vil påvirke både terreng, område, bygg og mennesker. Stedets terreng og topografi ble kartlagt for å avdekke behov for vinddempende tiltak som trær og vindskjermer, om takterrasser og gangområder er tilpasset fotgjengere, og om belastningen på solcellepanelene på takene vil fungere i tøff vind.
En svært viktig analyse som avdekket behov for å sikre vindkomfort og trygghet for beboerne, samt for takterrasser og sikkerhetsgrenser for takmonterte solcellepaneler. På samme tid ble bygningene optimert for å kunne høste mest mulig energi ved hjelp av solcellepaneler. Solcellene ble integrert i det overordnede arkitektoniske uttrykket og gir samtidig minst mulig fotavtrykk på miljøet.
Eiendomsutvikler ByBo AS har hatt mulighet til å justere prosjektet for å skape best mulige designløsninger. De mikroklimatiske forholdene som vindstrømmer og sollys påvirkes og utnyttes for å oppnå ambisjonen om en grønn landsby i Dolviken. Reguleringsplanen er levert til førstegangs behandling.
– Med innovative digitale verktøy kan vi simulere ulike løsninger for å oppnå det fulle potensialet i ethvert prosjekt. Vi henter ut det beste av databaserte prosesser og evidensbaserte designløsninger i alle prosjekter og kan dermed levere bærekraftig arkitektur av høy kvalitet som er lønnsom og lever opp til de fremtidige generasjoners krav. Vi jobber tett på kundene våre, og er opptatt av å hente ut det beste i prosjektet, sier Jan Buthke, Digital Innovation Lead i LINK Arkitektur.