Både energikrisen og det grønne skiftet krever innovative løsninger og samarbeid på tvers av kompetanseområder. Dette har de tre Vestfold og Telemarksbedriftene Lett-Tak, Isola Solar og TGN Energy tatt på alvor. De tre bedriftene har alle lang erfaring fra byggebransjen, og en felles interesse for energieffektive bygg. Nå har de slått sammen sin kompetanse og utviklet E-TAK for bruk på nye bygg.
60% høyere energiopptak enn tradisjonelle solcellepaneler
E-TAK består blant annet av solcellepaneler som kan produsere strøm fra begge sider. Panelene er vinklet slik at solenergien kan tas opp både fra direkte solstråler og fra den høyrefleksive takmembranen som kaster sollyset tilbake på baksiden av panelene.
– Dette sikrer dermed optimal solfangst og strømproduksjon hele året, også fordi vann, snø og rusk ikke blir liggende på samme måte som på tradisjonelle paneler, forklarer produktsjef i Isola Solar, Per Olof Andersson Borrebæk.
– Med denne utformingen sikres også enkel adkomst på taket, og gjør vedlikehold, snørydding og brannslukningsarbeid enklere.
Tester utført av Isola Solar i samarbeid med Institutt for energiteknikk viser at energiopptaket er hele 60% høyere på E-TAK enn på tradisjonelle paneler med 10 graders vinkel.
– Dette betyr at færre solcellepaneler kan benyttes, hvilket har stor betydning for klimaregnskapet, sier Borrebæk.
Svært lønnsomt
Smart energistyring sikres ved hjelp av software som beregner optimal bruk og lagring. Løsningen vet når det er fornuftig å bruke solenergi og når det er fornuftig å spare, fordi den blant annet kommuniserer med både strømprisene og værvarselet. Pål-André Lauritzen (CBDO) i TGN Energy forteller at i tillegg til å optimalisere strømstyring for selve bedriften, styrker dette beredskapen for energibehovet på landsbasis.
– Stabilitet i strømnettet er en kritisk faktor for samfunnet, og med E-TAK kan bedriften selge strøm til markedet som den ikke trenger selv. Lønnsomheten på salg av energi er svært god, og vi ser at gjennomsnittlig nedbetaling på investeringen er 5 år – og med dagens strømpriser er vi faktisk helt nede i 2 år.
Tommy Bønsnæs, daglig leder i TGN, nikker og forteller at han er stolt over å få være med og bidra til god bedrifts- og samfunnsøkonomi.
– De smarte batterisystemene optimaliserer både i forhold til bedriftens energibehov og samfunnskritiske behov. Det er fint å kunne være en bidragsyter til elektrifiseringen som foregår i samfunnet nå.
Stor energibesparelse i selve taket
Energiproduksjon og smart styring gjør E-TAK miljøvennlig og energieffektivt, og i tillegg blir energiutnyttelsen optimalisert fordi taket i løsningen isolerer særdeles godt. Taket er også spesielt godt egnet til mekanisk sikring av solpanelene på grunn av den harde overflaten.
– Taksystemet er riktig dimensjonert for solcellepaneler og forhold til vindlast, forteller salgs- og markedsjef i Lett-tak, Tommy Nilsen. Han viser til lav totalvekt som en ekstra fordel med E-TAK:
– Vekten på takelementene er svært lav, hvilket betyr en lav totalvekt for hele løsningen.» Han føyer til at takelementene i seg selv har svært lavt CO2-avtrykk, reduserer bruken av fagverk, er gjenbrukbare og gir null avtrykk på byggeplass.