Vennesla kirke ligger vakkert til mellom små skogkledde knauser. Fra Venneslafjorden i vest skråner kirkelunden oppover mot kirken og kulminerer i den gamle presteboligen som ligger rett ved byens barneskole. presteboligen erstattes i disse dager med en helt ny kirke som blir liggende i tråd med den klassiske liturgien: i enden av vandringen fra solnedgangen i vest mot soloppgangen i øst.
Den nye kirken skal integrere menighetens kirkelige begivenheter med hverdags- og kulturfunksjoner for skolen på nabotomta og Venneslas foreningsliv.
– LINK Arkitektur vant arkitektkonkurransen, og vi samarbeider tett med HSH Entreprenør AS om byggingen av kirken, sier Tone Osen, Prosjektleder i LINK Arkitektur AS.
– Å tegne det nye kirkebygget har vært en spennende oppgave, fordi bygget skal fungere både som et sakralt bygg, et samlingspunkt for menigheten, men også en arbeidskirke som ivaretar det praktiske, daglige behov.
Integrert flerbruksbygg
Venneslas nye kirkebygg blir bygd som et flerbruksbygg der flere funksjoner blir ivaretatt samtidig. Administrasjonen får egne lokaler i umiddelbar tilknytning til aktivitetslokaler og selve kirkerommet. Både ute og inne er det tenkt helhet, slik at den sørvestvendte plassen foran kirken også har kontakt med kirketorget
– Landskapsarkitekten vår Jesper Rasmussen har deltatt tett i oppdraget og sørget for at hele området er sammenhengende og at de forskjellige delene uterom kan brukes til forskjellige aktiviteter som barne- og ungdomsaktiviteter og utekafé på sommeren, forteller Osen.
Overordnet bærekraftmål
Samtidig som at kirken skal ivareta fysiske bærekraftmål skal den i en sosial dimensjon bidra til å stimulere samvær, aktiviteter og opplevelser i lokalsamfunnet. Nærhet til menneskene og tilhørighet til et fellesskap er viktig.
– Vi har optimalisert bygningskroppen for å ivareta energieffektivitet, sier Osen. — Sosialt har vi søkt å integrere de forskjellige funksjonene og gjøre bygget tilgjengelig for alle. Her har vi vært bevisst på universell utforming. Kirken skal sikre funksjonalitet og gode brukerkvaliteter og være et bygg med liv fra morgen til kveld.
Bekledning
For å ivareta kirkens holdbarhet og robusthet var det viktig å velge et bekledningsmateriale med riktige egenskaper og samtidig kunne opprettholde byggets helhetsinntrykk. Valget falt på bekledningsstein av tegl.
– Vi ønsket at bygget skulle ha en helstøpt form, og valgte derfor en lys bekledningstegl på både tak og vegger, sier Osen.
– Bekledningstegl er et holdbart og vakkert materiale som egner seg på et bygg som skal stå i veldig lang tid.
Utviklingsprosess for riktig uttrykk
LINK Arkitektur jobbet lenge med å finne bekledningstegl med det riktige uttrykket for Vennesla kirke, og inngikk et samarbeid med teglprodusenten Wienerberger om å komme frem til riktig type teglbekledning.
– Fabrikken vår i Sveits var meget interessert i å utforske og levere optimale løsninger til dette prosjektet, sier Per Ivar Ødegaard, Produktsjef i Wienerberger AS.
– Bekledningsteglet ble spesialprodusert med en naturlig ekstrudert overflate. Dette gir en glattere og mer naturlig teglstruktur som fremhever den lyse fargen på en god og klar måte. Etter at vi hadde levert flere prøver underveis falt valget på URBAN U Frederiksberg Smooth. Modellen er produsert i U-profil som gir et tydelig relieff og struktur. Denne utformingen er skapt for å gi et kraftfullt uttrykk i fasaden som igjen tar opp lysets variasjoner gjennom årstidene. Dette skaper spennende skyggevirkninger og levende fasader.
Monteringsutfordring
Vennesla kirke har en helhetlig form med sømløse overganger som har krevd nøyaktig utførelse. For å skape sømløse overganger og fremheve U-profilens relieff på vegger og tak er alle utvendige hjørner og overganger utført med tett gjæring.
– Tett gjæring av utvendige hjørner er en mer tidkrevende prosess, enn når det benyttes beslag, og stiller høye krav til utførelsen. Dyktige håndverkere hos HSH Entreprenør har løst dette på en førsteklasses måte gjennom tålmodighet, presisjon og svært godt håndverk, avslutter Ødegaard.