Vrakbetong fra Loe Betongelementer fraktet til Hokksund Massesenter. Foto: Veidekke Industri
Publisert: 28.11.2024 

Lokale virksomheter inngår samarbeid for miljøgevinst

Loe-konsernet og Hokksund massesenter – Veidekke Industri har om lag 50 års samarbeid bak seg. Nå tar de samarbeidet et steg videre med avtale om sirkulær massehåndtering for bedre utnyttelse av vrakbetong.

Loe-konsernet og Hokksund Massesenter – Veidekke Industri samarbeider nå for å løse noen av utfordringene som virksomhetene står ovenfor når det kommer til avfallshåndtering. Målet er å utnytte vrakbetongen i storskala, og gjøre dette om til resirkulert tilslag. Initiativet markerer et viktig steg mot en mer bærekraftig betongproduksjon, og et redusert behov for uttak av jomfruelige masser i fremtiden.

– For Loe Betongelementer er samarbeidet et viktig bidrag til vår langsiktige strategi om å drive en mest mulig miljøvennlig betongelement-produksjon. Bransjen må i større grad se etter sirkulære verdistrømmer, og dette er en veldig god start, sier markedssjef Linn Hagtvedt i Loe Betongelementer.

Fra betongproduksjonen hos Loe Betongelementer oppstår det i dag noe vrakbetong, blant annet i oppstart og avslutning på hulldekker. Vrakmassene leveres til Hokksund Massesenter, som deretter bearbeider materialet og produserer CE-merket resirkulert tilslag. På sikt vil en kombinasjon av tilspissede produksjonsmetoder, og et minimalt behov for å deponere betong, reduserer avfallsmengde og øke ressurseffektiviteten.

– Samarbeidet med Loe vil gjøre oss i stand til å tilby mer ressurseffektive produkter, hvor man i større grad resirkulerer betong og sparer verdifulle naturressurser, helt i tråd med Veidekkes bærekraftstrategi. Per i dag er vi i en tidligfase med tanke på prosess- og produktinnovasjon, men på sikt vil dette prosjektet ha gode muligheter for å effektiviseres og energiforbruket reduseres, og dermed senke CO2-avtrykket, også på resirkulert tilslag, sier Anleggsleder Lisa Støe Karlsson i Veidekke Industri.

Sirkulærøkonomi satt i system

Sirkulær massehåndtering er et av flere tiltak og mål som virksomhetene jobber med. Ikke bare vil prosjektet fremme en mer ressurseffektiv bruk av massene. Det vil også være et bidrag for å redusere klimagassutslipp knyttet til betongproduksjon. Parallelt utvikles tettere bånd og nettverk i regionen, et eksempel på hvordan langsiktige partnerskap kan gi varige miljøgevinster.

– Når vi skal sikre betong som et holdbart og konkurransedyktig byggemateriale også for fremtiden, må vi jobbe ansvarlig og målrettet med tiltak som gir ressurseffektive løsninger med lavere klimaavtrykk allerede i dag. Vi gleder oss til å følge utviklingen, avslutter Linn Hagtvedt.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring