Byggetiden gikk fra september 2017 til april 2019, med en totalentreprisekostnad på 205 millioner kroner. KLP planla Lyngården i rundt 20 år før det endelig ble en realitet i vår.
– Det var viktig for både oss og byggherren at vi tenkte bærekraft i hele byggeprosessen. Ja, også før bygget i det hele tatt begynte å reise seg. I stedet for å plassbygge ytterveggene på byggeplassen, rasjonaliserte vi materialbruken betraktelig ved å prefabrikere dem ved Talgø Møretre. Svært mange av materialene ble prekuttet for å unngå for mye svinn på byggeplassen: Stendere, gipsplater med mer. For å sørge for bærekraft i avfallshåndteringen, klarte vi å oppnå 94 prosent gjenvinningsgrad av alt avfall generert på byggeplassen. Kravet fra myndighetene var 60 prosent, mens kravet fra BREEAM var 90 prosent. Den høye kildesorteringsgraden på Lyngården-prosjektet, ga bygget innovasjonspoeng innenfor BREEAM. I tillegg har all byggeplassbelysning vært LED, for å sørge for mer energieffektivitet, sier Thomas Giertsen, prosjektleder for Lyngården, hos NCC Building i Trondheim.
NCC er et av Nordens ledende virksomheter på bygg- og anlegg, infrastruktur og eiendomsutvikling. Lyngården er NCCs tredje miljøbygg for KLP Eiendom. NCC overleverte miljøfyrtårnet Abels Hus i mars 2017, og Dokken på Solsiden blir bygget nå. PIR II er arkitektfirmaet bak Lyngården.
Bærekraftige bygg: Mer en selvfølge enn et alternativ
De siste 5 til 8 årene har det skjedd et skifte i holdningene rundt bærekraft og miljø hos byggebransjen, forteller prosjektingeniør Andrea Nes hos NCC Building i Trondheim.
– Når man jobber i en konkurranseutsatt bransje, så må man tenke bærekraft i alle ledd av driften: Fra produksjon av materialer til håndtering av avfall på byggeplassen. Bærekraftig er egentlig mer en selvfølge, enn et alternativ, sier Andrea Nes, prosjektingeniør og BREEAM-koordinator.
BREEAM Nor-sertifiseringer er etterspurte: Andrea Nes og Thomas Giertsen sier mange byggherrer og leietagere i Norge ønsker bygg som kan skilte med en sertifisering.
– Selv om det koster mer på kort sikt å investere i miljøbygg som holder den høyeste standarden, så lønner det seg. Byggene blir energieffektive, og her ligger det også et konkurransefortrinn for å gjøre seg attraktive for leietagere. Helhetlige miljøbygg som er bygget for fremtidig flerbruk, vil i tillegg ha et lengre livsløp, sier Nes.
Formet som et lyn: Har fasade som skifter farge, takterrasse med egen bar og sykkelverksted i kjelleren
Med fasadelys som skifter farge, grønt tak med bar og sykkelverksted i kjelleren. Trondheim vil se at bygget har humør: For på Lyngården har NCC montert RGB-lys på utvendige lysmaster som sørger for at fasaden skifter farge.
– Fargen på fasaden vil variere med utetemperaturen og sesongene. Du skal ikke se bort fra at det blir rosa på rosa sløyfedager og veldig fargerikt på pride-dager, sier Thomas Giertsen.
Taket er konstruert for flerbruk, med kantine i 5. etasje som leder ut til en 300 kvadratmeter stor takterrasse: Den har egen utebar for servering. På takterrassen er det lagt opp til flere aktiviteter for brukerne.
– På taket er byggets beste utsikt, utover fjorden og Fosenalpene, sier Giertsen.
900 kvadratmeter av taket er dekket med sedum
Hovedfunksjonen til sedumtaket er å tilføre fauna til lokale fugle- og insektsarter, men også for å forlenge levetiden til taket, og håndtere overvann.
– Sedum sørger for at regnvann slippes ut saktere. Bonusen er at det også binder støv i lufta, sier Andrea Nes hos NCC.
Solcellepanelet dekker 450 kvadratmeter av taket til Lyngården, som forsyner de 25 ladestasjonene til el-bil som er plassert i kjelleren.
KLP har satset på å tilrettelegge for økt sykkelbruk: Lyngården har et eget kjellerrom med 160 sykkelparkeringer. Her er også sykkelverksted, vaskestasjon og ladestasjon for elsykler.
All luft og varme i Lyngården er behovsstyrt ned til arbeidsplassnivå, som involverer hele 500 bevegelsessensorer.
– Bygget har desentralisert ventilasjon med 14 ventilasjonsaggregater, som sørger for at kun mindre deler av bygget er i drift de gangene det trengs, sier prosjektleder Thomas Giertsen.