Tall fra SSB fra 2021 viser at 321 kommuner i landet har eiendomsskatt, og at flertallet av kommunene har eiendomsskatt på all fast eiendom. Totale eiendomskatteinntekter for kommunene i 2020 var 14,8 milliarder kroner.
Kommuner som benytter kommunal taksering har mulighet til å taksere eiendommene hvert tiende år. Flere opplever derfor nå en kraftig økning av eiendomsskatten.
Det gis adgang til å klage på skatten iht. lokale frister. Disse varierer noe, eksempelvis er fristen i Oslo kommune 11. april, Trondheim kommune 15. april og Fredrikstad kommune 20. april.
– Vår erfaring er at du ved retaksering har en mulighet til å nå frem med klager, ettersom det da er en ny prosess og nye retningslinjer som ligger til grunn for beregningsgrunnlaget, sier Martine Storebråten, advokatfullmektig i BDO Advokater.
Skatt etter sone
Flere kommuner har utarbeidet sjablongbaserte retningslinjer for takseringen. Dette er gjerne en grovmasket oppdeling av kommunen i ulike soner etter bydeler og ulike sonefaktorer.
– For eiendommer som ligger på grensen i de ulike sonene, vil en grundig gjennomgang av takstgrunnlaget kunne være vel anvendt tid, og noe vi anbefaler, sier Storebråten.
– Du bør også sjekke takstgrunnlaget nøye – er det for eksempel benyttet riktig faktagrunnlag som areal, sone, alder, etasjejusteringer og lignende.
Dette er forhold som påvirker beregningen, og typisk vil være noe man kan dokumentere at er feil og kan få rettet.
Trine A. Lorentzen, Partner i BDO Advokater, legger til at takstmennene også kan benytte eget skjønn, og da vektlegge faktorer som beliggenhet, støy, solforhold, utsikt og adkomst.
– Hvis det er justert for ovennevnte forhold bør du sjekke om dette stemmer med forholdene på din eiendom, sier Lorentzen.
Hvor mye du tjener er ikke relevant
Eiendomsskatt er en objektskatt og det tas i beregningene ikke hensyn til eierens inntekt. BDO-advokatene understreker også at en klage på taksten kan føre til ikke bare en lavere eller lik – men også høyere - takst.
– Vår erfaring er at man lykkes best med klagen dersom den er godt underbygget, både faktisk og rettslig, med konkrete objektive fakta. Ikke skriv klage i affekt – det er kun lov til å klage på samme forhold én gang i samme takseringsperiode, avslutter Martine Storebråten.