Gustav Line. Foto: Cordel Norge
Inge Fosselie
Publisert: 22.12.2023 

Med dokumentasjonen på lommen

Kravene til dokumentasjon øker. Driver du din egen bedrift i byggebransjen, må du regne med at du når som helst må kunne bevise at alt er gjort riktig. En håndverksbedrift som skal leve og gjøre det bra, må ha digital kontroll på ansatte, materialer og dokumentasjon – det er ingen vei utenom. Rundt 90 prosent av slike bedrifter har ikke oversikt over det som spiser kostnader, tid og marginer.

Cordel Norge er del av SmartCraft ASA, som har levert programvare til håndverkere og håndverksbedrifter i Norden i flere tiår. Konsernet betjener i dag vel 120 000 brukere og bidrar til kostnadsreduksjon og effektivisering for å gjøre bedriftene mer konkurransedyktige.

– Vi sørger for at folk få sove bedre om natten, sier Gustav Line, administrerende direktør i SmartCraft.

Alltid à jour

SmartCraft tilbyr fire ulike løsninger for byggebransjen i Norge. Selskapet leverer Cordel, som er et sky-basert system spesielt tilpasset håndverkere, entreprenører og faghandel.

– Helt overordnet er det et par ting denne bransjen sliter med, sier Gustav Line.

– Selv i gode tider ligger marginene et sted mellom null og fem prosent. Det er veldig lave marginer i gode tider. Når tidene blir tøffer, blir det mange konkurser, sier han.

– Det vi gjør for å gjøre det enklere for kundene våre, er at vi har løsninger for tre ting, for å si det enkelt.

– Du skal ha full kontroll på folkene dine ute i felt, de har en mobiltelefon eller et nettbrett med en app der de registrerer timer, materialforbruk, tar bilder av jobben de har gjort og fyller ut sjekklister mens de faktisk gjør jobben. Heller der og da, enn fire dager senere da de skal prøve og huske hva de faktisk gjorde, legger han til.

Poenget med å gjøre registreringen i felt, er at alt blir fanget opp med en gang, slik at de som sitter på kontoret kan være ajour med materialkostnader og forbruk.

– Du kan ha kontroll på menneskene, som jo ofte er majoriteten av kostnadene på prosjekter, understreker Line.

Datakunnskaper

Gustav Line mener man ikke trenger være så veldig god på data for å håndtere dette. De som jobber ute må ha en smarttelefon ellet nettbrett, men det har jo de fleste nå.

– I utgangspunktet er jo alle brukerne kjent med å registrere varer, materialer, kunder og timer, så egentlig er det jo bare å gå fra å skrive dette med penn og papir til å legge det inn i et dataverktøy, forklarer Line. Vanskelig er det ikke, det er vel mer snakk om disiplin.

– En håndverksbedrift som skal leve og gjøre det bra de neste årene, må ha digital kontroll på mennesker, materialer og dokumentasjon. Det er ingen vei utenom, fastslår Line.

– Disse tre tingene må henge sammen, så du kan få flyten. Det vil jeg si er det mest virksomhetskritiske, legger han til.

SmartCraft ASA har rundt 12 000 kunder i Norge, Sverige og Finland. Det viser seg at rundt 90 prosent av disse bedriftene mangler virksomhetskritiske løsninger. De har kanskje bilregistrering på mobil og kan kanskje bestille varer elektronisk fra en grossist. Men de mangler et system som løser dette samlet.

– De har ikke total oversikt over det som spisser, kostnader, tid og marginer, sier Gustav Line.

– Kundene er frustrert fordi de ikke får god nok informasjon, og håndverksbedriftene er frustrert fordi de synes de tjener for lite, oppsummerer han.

Nattesøvnen

Gustav Line tror nok det er en del småbedrifter som opererer med regnskapet på baklommen fremdeles, men at noen kanskje tar steget og begynner å gjøre noe.

– Tenk deg at du er en elektriker som løper rundt hele uken. Så kommer fredagskvelden og du setter deg ned for å dokumentere at alt har blitt gjort riktig. Har du ikke gjort jobben elektronisk, er jo dette nesten en umulig jobb å gjøre i etterkant, advarer Line.

– Problemet oppstår egentlig ikke før du får ettersyn som skal kikke i bøkene dine og spør: Hvor er den permen?

– Vi spør kundene hva det er som gjør at de sover dårlig om natten, hvilke bekymringer har de? Veldig enkelt handler det om at de ikke har oversikt over bedriften sin: Om prosjektene ha god nok økonomi, om man klarer å holde kostnadsnivået eller kommer til å gå i minus på prosjektet. Hvem har gjort hva, hvordan ligger vi an med dokumentasjonen, har vi tilfredsstilt alle kravene som skal til? Og så videre, og så videre. Spørsmålene er mange sier Gustav Line.

– SmartCraft illustrerer at det er mulig å øke omsetningen til en liten bedrift med fra fem til femten prosent og spare varekost fra to til fire prosent, ved å kjøpe smart.

– Og plutselig, så fyker resultatet i været, konkluderer Gustav Line.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring