Foto: Julia Naglestad for Fremtidens Byggenæring
Publisert: 04.05.2023 

Ønsker flere bofellesskap og selvbygging i byutviklingen

– Vi ønsker oss et bredere mangfold i byutviklingen. Vi er opptatt av at Oslo skal ha varierte boligtyper og boformer for ulike livsfaser og ulike behov, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

– Alternative boformer kan gjøre det billigere å komme inn på boligmarkedet, bidra til gode felleskap og blant annet motvirke ensomhet. Vi ønsker å legge til rette for at flere skal kunne komme inn på boligmarkedet og tilby en mer variert boligmiks. Det er viktig for en by som Oslo som har høye boligpriser, sier byråden.

Byrådet ønsker flere alternative boformer inn i byutviklingen som for eksempel bofellesskap, boliger med fellesrom, generasjonsboliger, selvbygging og byøkologiske prosjekter. Alternative boformer handler ikke bare om nye måter å bo sammen på, men også om nye måter å bygge byen på. Tilretteleggingen for alternative boformer har til hensikt å bidra til et større mangfold i byen av både boligtilbud og boligaktører.

– Slike prosjekter kan bidra med mange gode kvaliteter for de som ønsker seg det. For eksempel vil det å kunne å bo sammen med andre oppleves noe positivt for mange. Alternative boformer kan bidra til klimavennlige boformer gjennom deling og sambruk og til å bygge tettere nabofellesskap, sier byråden.

Byrådet igangsetter nå en utredning for å se hvordan kommunen kan legge til rette for ulike alternative boformer. Blant annet vil det bli vurdert type bygg og eiendommer, salgsmodeller, eventuelt leiemodeller og hva som skal til for at ulike aktører som kommersielle utviklere, byggfellesskap, beboergrupper og selvbyggere kan realisere prosjekter med alternative boformer. Byrådet ønsker også å se om alternative boformer kan være en driver av utvikling i markedssvake områder.

– Dette er absolutt en oppfordring til store utbyggerne om å vurdere ulike bo-konsepter i sine prosjekter. Vi vil også at mindre aktører skal se muligheter i dette og at selvbyggingsprosjekter skal kunne realiseres. Samtidig skal vi i kommunen skal se hvordan vi kan legge best til rette for ulike boformer, sier Marcussen.

Erfaringer og interesse

Sammenlignet med andre land er det liten erfaring med alternative boformer i Norge. Men det kan likevel forventes at alternative boformer har kvaliteter som vil oppleves som attraktive når flere blir kjent med konseptene. Vindemøllebakken i Stavanger er et eksempel på dette.

En undersøkelse gjennomført av Prognosesenteret i 2020 viser at 4 prosent er interessert i å dele bolig med andre (kollektiv). Selv om dette er en liten andel, representerer dette ca. 12 500 husholdninger i Oslo.

Av de som er interessert i alternative boformer motiveres de yngste mest av økonomi, mens de eldste motiveres av sosiale fellesskap.

Mens byggfellesskap er relativt ukjent i Norge, er det flere aktører som har forsøkt å få i stand prosjekter i senere tid. Erfaringer fra Amsterdam viser at interessen for selvbygging øker når kommunen legger til rette for dette.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring