Oslo Urban Week vokser for hvert år, og har tidligere vært arrangert i Bjørvika, i Tullinkvartalet, i Vika, og høsten 2024 i Kvadraturen. Områdene har vært valgt både fordi de har gjort vellykket byutvikling, men også fordi de kan trenge en ekstra push.
– Årets Oslo Urban Week ble en braksuksess med over 90 arrangementer, sier daglig leder i OMA Rasmus Reinvang. Siden vi flytter byutviklingsverkstedet til ulike områder av byen er det viktig for oss å etablere et vertskap i området vi flytter til, så tidlig som mulig. Vertskapet springer ut av OMA Områdeforum Nedre Akerselva og skal bestå av de viktigste private og offentlige aktørene på Grønland og Vaterland. Hovedoppgaven er å aktivere området frem til Oslo Urban Week, bemerker Reinvang.
Kenneth Dahlgren fra Aspelin Ramm er leder for Vertskapet.
– Som sosiolog fra Hadeland er det urbane mangfoldet på Grønland og Vaterland paradis for meg. Dette er et område jeg kjenner godt, etter mange års fartstid som konsulent på oppdrag for det offentlige. Og i senere år, som eiendomsutvikler. Dette er et område i byen jeg er fryktelig glad i, men som åpenbart også har sine utfordringer. Derfor gleder jeg meg som en unge til å dukke ned i de mange økosystemene i området, og være med på å forsterke dem gjennom en rekke aktiviteter gjennom hele året. Hvis det rykker i foten til noen som leser dette, så er det bare å ta kontakt. Alle skal med, sier Dahlgren med et inviterende smil.
Nytt til neste år er at bydelen også er med i vertskapet for første gang. Spesialkonsulent Leo Rygnestad i Team Byutvikling i Bydel Gamle Oslo forklarer deres deltakelse slik og trekker særlig fram en sentral oppgave for bydelen:
– Bydel Gamle Oslo går inn i vertskapet for Oslo Urban Week '25 fordi det bor folk på Grønland, og deres behov må legges til grunn for utviklingen av området. Det ser vi som en av våre sentrale oppgaver. Frem til september 2025 ønsker bydelen å delta i, og invitere til aktiviteter og arrangementer som utforsker områdets utfordringer og muligheter.
I rollen som utegående byaktivator ble byrøkteren Erling Fossen valgt. Hans oppgave er å arrangere aktiviteter i området som engasjerer alle som bor, ferdes og oppholder seg på Grønland og Vaterland:
– Foreløpig har vi ikke tenkt på begrensninger siden alt er på tegnebrettet. Vi vil ta i bruk Spektrum, se hvor langt vi kommer opp Akerselva med kajakk, få Torstein Bae til å lede sjakkturnering i Vaterlandsparken, gå i dialog med moskeene, og stenge gatene og lage teater- og matfestivaler. Kanskje til og med stenge Nylandsveien en helg slik at Oslo får sin Highline som i New York, sier Fossen drømmende.
Første test blir et debattmøte på Queens Pub i regi av Vårt Oslo torsdag 7. november klokken 18:00, der det spissede temaet er om Grønland er i ferd med å miste sjela si i møte med de mange eiendomsprosjektene i bydelen.
Alle aktører som har lyst til å sette fokus på byutvikling på Grønland eller Vaterland i året som kommer, oppfordres til å ta kontakt med Kenneth Dahlgren eller Erling Fossen.
Vertskapet for Oslo Urban Week 2025 består foreløpig av:
Anker STI, Aspelin Ramm, Levende Byrom (PBE), Bane NOR Eiendom, Bydel Gamle Oslo, Entra, Galleri Oslo Utvikling, KLP Eiendom, NOVA Spektrum, Olav Thon Gruppen og Storebrand.