Det er et enormt klimapotensial i ombruk av tekniske installasjoner i bygg. Nå inviterer Construction City Cluster bransjen til deling av beste praksis på Ulven i Oslo.
Beregninger gjort av Erichsen & Horgen tyder på at varme- og ventilasjonsanlegg står for så mye som 20 prosent av klimagassutslippene i nybygg, og 40 prosent ved rehabilitering. Kort levetid, materialbruk, og en lav grad av ombruk omtales som hovedutfordringene. 9. februar samles bransjen til frokostmøte hos Construction City Cluster. Næringsklyngen, som i dag har over 100 medlemmer, arbeider dedikert med grønn omstilling som ett av tre fokusområder. Det er arbeidsgruppen for grønn omstilling, med OBOS, Betonmast, Asplan Viak og PwC i spissen, som står bak ombruksinitiativet.
– På kort tid fikk vi 50 påmeldinger, så vi har nok truffet en nerve. Ombruk av tekniske installasjoner har lenge vært oversett. Med økende materialkostnader, ser vi at mange nå stiller spørsmålet om ombruk kan være en mer kostnadseffektiv løsning, i tillegg til klimagevinsten, sier Røkkum.
Hvorvidt prisstigningen påvirker kost/nytte for ombruksvarer, og hvorvidt utfordringene i forsyningskjeden påvirker markedet for ombruk, er blant spørsmålene som skal diskuteres. Produktdokumentasjon og mangel på garantier for ombruksvarer, er også temaer som vil bli belyst.
– For oss som næringsklynge er det viktig å vise frem og finne løsningene til problemene bransjen står overfor. I tillegg til kartlegging av barrierer og muligheter, skal vi derfor også trekke frem beste praksis for å få til ombruk av tekniske installasjoner, sier klyngelederen