Foto: Powerhouse
Jørn Wad
Publisert: 06.11.2019 

Powerhousekonseptet forbløffer og imponerer

– Vi har hatt en rekke besøk av delegasjoner fra flere kontinenter utlendinger som blir både overrasket og imponert over at det nettopp er i Norge – hvor vi har tilgang på fornybar og billig energi – at vi har greid å utvikle Powerhouse-konseptet. Dette hadde vi da heller ikke vært mulig uten fem dedikerte partnere.

Rune Stene jobber selv i Skanska, men identifiserer seg mer enn gjerne med Powerhouse-konseptet. Ikke bare fordi han innehar rollen som daglig leder, men fordi han mener det er et viktig konsept for fremtiden. Riktig nok har man jobbet med dette helt siden 2011, men det er virkelig et konsept som svarer på samfunnets klimautfordringer, erklærer han.

Eksport

– Vi vet jo at det finnes mange andre standarder der ute, og vi har for eksempel BREEAM Outstanding og Excellent i flere av prosjektene våre. Men poenget er jo at vår unike samarbeidsform og fokus skaper nettopp løsninger som ikke uten videre kan puttes inn i andre sertifiseringssytemer. Og selv om vi har bevist at vi kan bygge Powerhouse, så er ikke det hovedpoenget. Vårt fokus er at alle fem partnerne skal fortsette å samarbeidet, og videreutvikle konseptet i fellesskap.

Har dere tenkt å se til utlandet også?

– Det gjør vi allerede, og har dialog med interessenter i Sverige og USA. Vi hadde en aktør vi i Polen, uten at greide vi ikke å hale det i land. Men vi har som sagt hatt flere besøk fra andre land, og flere av kommentarene går på overraskelse over at det nettopp er i Norge man har fått dette til.

Hvordan har dette i det hele tatt vært mulig?

– Jeg tror at det skyldes dedikasjonen fra alle de involverte, men og også med god støtte i forskningsprosjektene ZEB og ZEN ved SINTEF og NTNU. Helt siden starten – og med flere lederskifter og strategiprosesser hos partnerne - har vi greid å holde samarbeidsfanen høyt. I prosjekt etter prosjekt viser vi nå at det er mulig, og med resultater ingen av partnerne kunne ha fått til hver for seg. Hvis for eksempel Entra hadde bestemt seg for å forsøke på egen hånd, ville både løsninger og prislapp ha vært en helt annen, understreker han.

– Når man går inn i en allianse, gjelder det å stå i det til man har oppnådd de resultatene man satte i felleskap. Over tid oppstår en trygghet og tillitsforhold som man skal lete lenge etter å finne ellers. Det blir rett og slett produktivt og innovativt. Men dette kommer hverken gratis eller uten at man har arbeidet temmelig intenst med det. Spesielt når det kommer skifte av ledelse hos en eller flere av aktørene, slår han fast, og fortsetter:

– Tenk bare på historikken: Det er noe helt annet å lese om det som har hendt, enn det er å gjennomføre det. Ikke alle husker alt kanskje, men man husker hva intensjonene var, og hva som var kritisk nødvendig for å lykkes. Nå har vi realisert bygg både i Drøbak og Sandvika, og skal snart gjenta suksessen i Trondheim.

Hva er den mest grunnleggende kompetansen som skal til for å få dette til?

– Jeg tror man kan oppsummere det med «ledermot». Dette er en av de viktigste egenskapene i kampen mot klimaendringene. Man trenger rett og slett noen som tar et standpunkt, forankrer dette i mellomledelsen og sørger for at de som skal gjøre jobben, lever opp til forventningene i standarden vi har utarbeidet sammen, understreker han. Han er tydelig på at han «har trua», og at det også er en viktig bestanddel for å drifte et prosjekt av Powerhouses utstrekning og seriøsitetsgrad videre. Og det akter han å bidra til.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring