– Jo bedre isolert konstruksjonen er, jo mindre effektivt blir det å øke tykkelsen på isolasjonen. Skal du gjøre noe som er bra enda bedre, bør du alltid velge isolasjon med lavere lambdaverdi, sier han.
I byggekretser går diskusjonen om hvordan man best kan øke den varmeisolerende evnen til en konstruksjon. Ved hjelp av tykkere isolasjon? Eller ved å bruke isolasjonsmateriale med lavere lambdaverdi?
Johnny Kronvall, professor emeritus i byggteknologi og med stor kunnskap om energieffektive og bærekraftige løsninger i byggebransjen, mener at fordelene med lavere lambda veier tyngst.
– Et isolerende materiale med lavere lambdaverdi gir konstruksjonen økt varmeisolasjonsevne uten at den blir tykkere. Det gjør det for eksempel mulig å gå ned én dimensjon i plankemateriale uten at det går utover den varmeisolerende evnen, eller å unngå enda et lag med kryssende planker i en reisverksvegg.
Faste utvendige mål på en bygning gir også et noe større bruksareal. En isolasjonsplate med lavere lambdaverdi er dessuten tyngre, noe som gjør den mer formstabil og enklere å håndtere. Det bidrar i sin tur til reduserte materialskader og bedre ytelse for den isolerte konstruksjonen, noe som også øker veggens varmeisolerende evne.
– Jo bedre isolert konstruksjonen er, jo mindre effektivt blir det å øke tykkelsen på isolasjonen. En dårlig isolert konstruksjon trenger bare noen få centimeter tykkere isolasjon for å oppnå en betydelig bedre U-verdi. Kort sagt – hvis du skal gjøre noe dårlig bedre, altså ved renovering, bør du sørge for tykkere isolasjon. Bruk gjerne materialer med lavere lambdaverdi også her. Hvis du skal gjøre noe som er bra enda bedre, og her snakker vi om nybygg, bør du alltid velge isolasjon med lavere lambdaverdi, sier Johnny Kronwall.