Avfall fra midlertidige trekonstruksjoner utgjør mye av avfallet på byggeplasser. Foto: Gro Overn Mansford
Publisert: 22.11.2024 

Reduksjon av byggavfall: Nye funn om emballasje og treavfall

Forskningsprosjektet MinTre har avdekket at avfall fra midlertidige konstruksjoner og fra emballasje utgjør den klart største delen av treavfallet på byggeplasser. Funnene så langt viser at bedre samarbeid mellom aktørene i prosjekter samt god prosjektering og planlegging er avgjørende for å redusere mengden avfall.

– Det viktigste er å faktisk lage mindre avfall, slik at man kan redusere kostnader, menneskelig belastning, ressursbruk og miljøbelastning tilknyttet unødig trevirke på byggeplassen. Ved bruk av sensorteknologi har prosjektet så langt, ved hjelp av to piloter, avdekket at treavfall fra midlertidige konstruksjoner og emballasje utgjør den største delen av avfallet, sier Gro Overn Mansford fra Multiconsult.

MinTre er et forskningsprosjekt initiert av private bedrifter, deriblant Multiconsult og LINK Arkitektur, og delvis finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet har som mål å redusere mengden treavfall fra byggeplasser med 40 prosent i forhold til dagens nivå gjennom å forbedre prosessen og samarbeidsform i tidligfase av et byggeprosjekt. Prosjektet involverer derfor aktører i hele verdikjeden, fra byggherre, arkitekt og entreprenør, til leverandører i produktutvikling av materialer, samt konsulenter. Onsdag 20.. november ble noen funn fra prosjektet publisert i en artikkel og presentert på fagkonferansen NEON i Tromsø.

Stor påvirkning

Bygg- og anleggssektoren står for omtrent 8 prosent av Norges direkte CO₂-utslipp og genererer store mengder avfall – rundt 3,1 millioner tonn – hvert år. Prosjektet har identifisert hvordan bedre samarbeid på tvers av aktører kan bidra til å redusere avfall ved å tenke helhetlig i prosjektering og gjennomføring av byggeprosesser.

Mange aktører arbeider mer eller mindre isolert, noe som fører til unødvendig avfall og ineffektivitet. Gjennom helhetlig planlegging kan man imidlertid skape en felles forståelse og finne løsninger som bidrar til å redusere alle typer treavfall på byggeplassene.

Det er viktig å avdekke årsakene til avfall fra byggeplasser og hva vi kan gjøre for å redusere avfallet. Målet er å komme fram til nye prosesser, metoder og verktøy tilknyttet prosjektering og tidligfase for på den måten å bidra til en mer effektiv og bærekraftig byggenæring, sier Gro Overn Mansford.

Neste steg i MinTre er å teste konkrete løsninger for å redusere avfallsmengdene i konkrete byggprosjekter. Samtidig skal endringer i entrepriseformer vurderes, som for eksempel det å bytte fra totalentreprise til samspillsentreprise, for å se hvilke konsekvenser dette vil ha på avfallsmengder.

Bak MinTre står bedriftene og organisasjonene: Ø.M.Fjeld, LINK Arkitektur, Optimera, Omtre, Statsbygg, Kongsvinger kommune, Sør-Odal kommune, Klosser Innovasjon, OsloMet – Storbyuniversitetet, SINTEF Community og Multiconsult.

Les mer om prosjektet MinTre.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring