Foto: Oslo kommune/Bymiljøetaten
Publisert: 04.11.2024 

Regnbed i Bakerenga park – en ny løsning for gjenbruk av overvann

Bymiljøetaten har bygd et regnbed på en ny måte i Bakerenga park i Bydel Gamle Oslo. Regnbedet samler opp vann fra veien, filtrerer det gjennom jorda, og lagrer vannet i et magasin under bakken. Vannet kan deretter pumpes opp og gjenbrukes til å vanne planter i den vakre felleshagen.

Bakerenga ligger ved Lodalen busstopp i Konows gate i Oslo. Her har Bakerenga hagelag fått tillatelse av kommunen til å skape en liten oase med spiselige vekster og prydplanter. Hagelaget har forvandlet noe som lenge kun var en gjennomfartsvei, til et sted folk nå går omveier for å gå gjennom, og hagelaget fikk Oslo kommunes hagepris i 2022. Bymiljøetaten har bidratt med rydding, etablering av gangvei gjennom området, og har satt ut benker og etablert en bålplass. I tillegg har Oslotrær plantet ut to nye trær.

En utfordring var at den flotte felleshagen ikke har hatt tilgang til vann, og derfor ønsket Bymiljøetaten å utarbeide en bærekraftig løsning med bruk av overvann fra området. Regnbedet ser ut som et tradisjonelt regnbed, men istedenfor å slippe vannet ut i grunnen under regnbedet, samles det i et tett magasin under bakken. Magasinet har en kapasitet på hele 17 kubikkmeter vann (tilsvarer 17 000 liter vann), som kan pumpes opp ved hjelp av en gammeldags gårdspumpe.

Pilotprosjekt

Prosjektet er et pilotprosjekt, og det som særlig er interessant er å finne ut hvor godt vannet renses på vei gjennom jordlaget. Generelt er veivann forurenset på grunn av biltrafikk, men her bruker Bymiljøetaten en naturbasert løsning for å rense vannet. De skal ta en vannprøve i høst, og deretter i løpet av vekstsesongen i noen år fremover. I tillegg vil Bymiljøetaten ta prøver fra jorden i oppstart, og deretter med noen års mellomrom, for å se om det er en opphopning av forurensing i dette og hvilke næringsstoffer det inneholder.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring