Innkjøp i byggsektoren står for ca 15 prosent av Norges totale klimafotavtrykk eller cirka 13 millioner tonn CO2-ekvivalenter (tall fra Asplan Viak og Steen-Olsen, hentet fra Menon Economics rapport for Samfunnsøkonomisk Analyse fra 2022). Det ligger altså et enormt potensiale for å redusere utslipp i bransjen, men det krever gode systemer som er enkle å ta i bruk slik at flere drar i samme retning.
Mustad Eiendom og Höegh Eiendom har mange av de samme ambisjonene og verdiene når det kommer til sirkulær økonomi, og har allerede delt materialer fra vasker og toaletter til dører.
– Det er alltid fint å samarbeide med en fremoverlent aktør som ser verdien av ombruk og er flinke til å tilgjengeliggjøre og dele kunnskap knyttet til sirkulære løsninger, sier Jennifer Lamson fra Höegh Eiendom.
Ombruk er en konkurransefordel av tre grunner, mener Lamson og meddeler:
- Etterspørsel fra markedet: Leietakere etterspør mer bærekraftige lokaler og bygg med tydelige miljøkonsept.
- Redusere utslipp: Ombruk gir stor reduksjon i utslipp. Vi har som ambisjon å redusere utslipp med minimum 35 prosent sammenlignet med 2016 nivå, innen 2025, og ombruk er en stor del av løsningen, hvis vi skal nå målene våre.
- Redusere kostnader: Materialressurser er en knapphet, og vi tror prisene vil gå opp på sikt. Selv om ombruk ikke nødvendigvis er det billigste tiltaket i dag, så mener vi at det har et stort potensial. Blir vi gode på ombruk, minimerer vi kostnader og risiko.
Også Mustad Eiendom tar ombruk på alvor. Fredrik Haukland-Flom har vært ansvarlig for å etablere Mustad sitt 450 kvm. store ombrukslager som tar inn det meste av ombruksvarer, både byggematerialer og inventar. På ombrukslageret på Lilleaker har Mustad Eiendom tilrettelagt for arbeidsplasser gjennom Oslo Produksjon og Tjenester (OPT). En arbeidsmarkedsbedrift som sysselsetter folk som faller utenfor arbeidslivet. På Mustad ombrukslager jobber det en arbeidsleder og to personer på tilrettelagt arbeid.
– Vi så etter et godt digitalt system som kunne hjelpe oss å få bedre oversikt over ombruksmaterialer vi tar inn og som går ut, ekstern / intern booking av materialer og verdi på materialene. Det var et pluss at vi samtidig fikk hentet CO2-tall og at Loopfront kan generere excel-rapporter. Hvis vi også kan inspirere andre til å bli mer sirkulære er det vinn-vinn på andre fronter, sier Fredrik Haukland-Flom fra Mustad Eiendom.
– Utfordringen til ombruk er at vi ikke alltid klarer å finne riktige materialer til riktig tid og sted. For å få mer fart på ombruk i byggbransjen så trenger vi en one stop shop for alle behov. Jo flere som hekter seg på systemer som Loopfront, jo lettere blir det å finne riktig ombruksvare. Målet er å bli mer sirkulær og gjøre ombruk til konkurransekraft. Det er også i tråd med taksonomien, og gå over til mer sirkulære løsninger, sier Jennifer Lamson fra Höegh Eiendom.
Både Mustad Eiendom og Höegh Eiendom har valgt Loopfront for å få oversikt over ombruksmaterialene. Loopfront har vært først ute i Norge med å opprette en digital ombruksplattform for byggenæringen. Selskapet tilbyr et digitalt verktøy for ombruk av byggematerialer og inventar. Her kan kunder enkelt registrere sine ombruksvarer og samtidig få oversikt over varenes CO2-utslipp. Tall hentet ut fra tjenesten viser at enkelte kunder av Loopfront gjør store besparelser, som opptil 800 kg redusert avfall per dag og ca NOK 1 000 000 i besparelse per måned, og det kun innenfor sitt eget lukkede system. Til sammen håndterer Loopfronts kunder materialer med en samlet verdi på rundt 160 millioner NOK i plattformen.
Loopfront ønsker å motivere flere eiendomsaktører til å ta del i det sirkulære systemet, gjennom å skape mer synlighet rundt ombruk og ved å effektivisere tjenesten ytterligere for sine kunder. Dette gjør de blant annet gjennom å automatisere rapporteringen av økonomiske og miljømessige besparelser.
– At store byggaktører ikke bare registrerer materialer, men også kan samarbeide via våre tjenester og redusere utslipp sammen, er helt fantastisk!
Jo flere som tar del i det sirkulære skiftet, jo enklere vil det bli å øke ombruk i hele byggsektoren, avslutter Knut Sverre Westby i Loopfront, som er godt fornøyd med ringvirkningseffekten av deres tjenester.