– Som arkitekter har vi jobbet med tilrettelegging av et sosialt boligkonsept og tegnet et byhus med en inviterende førsteetasje som skal bidra til å aktivere nabolaget. Bakgrunnen for disse valgene er at området har mange boliger, men få sosiale møteplasser. I Delegården får første etasjen derfor fellesarealer og næringslokaler med fasiliteter både for beboere og nabolaget. Fellesarealene er først og fremst tiltenkt beboerne, men kan leies ut dersom beboerne ønsker det. Her finner du blant annet felles sauna, kjøkken, sykkelverksted og et «pop-up»-lokale mot gaten i første etasje. Delingsøkonomi og sosialt fellesskap er et gjennomgående prinsipp i hele prosjektet, sier Silje Klepsvik, arkitekt, partner og daglig leder i Kaleidoscope Nordic i Bergen.
BOB Eiendomsutvikling er byggherre i nyboligprosjektet med 20 leiligheter som oppføres på bryggekanten utenfor Bergen sentrum.
Fleksible fellesareal
Arkitektbyrået har jobbet mye med innovative planløsninger og fleksibel bruk av arealet.
– Bygget er tegnet med utgangspunkt i at leilighetene skal ha tilgang på felles fasiliteter i alle etasjer rundt trappekjernen. I tillegg har vi tegnet inn bonushybler som kan lånes ut til venner og familie i forbindelse med bursdager, konfirmasjoner eller andre sosiale sammenkomster. Fellesområdene inkluderer også TV- og spillrom, lekerom, treningsrom, samt et delekontor.
– Dette er rom og områder eierne selv vil bestemme over når leilighetene er solgt, som vil krever at beboerne tar ansvar for å organisere og følge opp dele-løsningene. Foreløpig er programmet for fellesarealene basert på tilbakemeldinger fra en digital spørreundersøkelse til BOBs medlemmer i fjor, og hva vi tenker kan gi ekstra sosiale og helsemessige fordeler.
Hun forteller at spørreundersøkelsen ble gjennomført for å høste innspill om dele-løsninger generelt, men også spesielt for dette prosjektet.
– I tillegg til spørreundersøkelsen er det planlagt ytterligere medvirkning når vi vet hvem beboerne blir. Først da kan vi fastsette programmene for rommene etter deres ønsker. Det handler om å sikre at bruksområdene er i tråd med hva beboerne har behov for, sier Klepsvik.
Et sirkulært bygg
Klepsvik forteller at bygget er tegnet etter prinsippene i den sirkulære økonomien.
– En ting er delingsøkonomien i selve bygget, men minst like viktig er ombruk av materialer. Dette er kriterier som ble innlemmet i tidligfase i prosjektet og vi fikk etter hvert innvilget to Enova-tilskudd for en mulighetsstudie av ombruk og fleksibilitet. Det første studiet ble gjennomført i fjor høst. Nå skal vi i gang med prosjektering for ombruk og skal se på hvordan vi kan bygge med mest mulig ombruk av byggematerialer i kombinasjon med løsninger som tilrettelegger for fremtidig ombruk.
– I mulighetsstudiene har vi også gjort en kartlegging av donorbygg. Dette er bygg som skal rives, men kan inneholde materialer for ombruk. Delegården er planlagt med ombrukstegl i fasaden, og vi har allerede registrert mulige donorbygg med egnet fasadetegl i Bergen.
– Hvor lett er det å finne ombruksmaterialer?
– Det er ikke veldig lett. Det er delvis fordi byggenæringen mangler logistikk og infrastruktur for ombruk, men også på grunn av regelverket. Vi merker allikevel en endring i bransjen hvor stadig flere aktører jobber med ombruk, blant annet med plattformer for informasjon om donorbygg med materialer og komponenter som er tilgjengelig for salg. Slike løsninger kan hjelpe med logistikken og tilgjengeligheten på ulike ombruksvarer.
– Det er også kommet endringer i lovverket som gjør det lettere å omsette brukte byggematerialer, men det er fortsatt enklere å gjennomføre internt ombruk av byggevarer uten at de skifter eier. I dette prosjektet må vi bruke materialer fra eksterne donorbygg.
– Vi ser på Delegården som et innovativt prosjekt som byr på mye mer enn en vanlig bolig, sier Klepsvik.
Både spennende og utfordrende prosjekt
Sissel Brattfjord, Prosjektleder i BOB, forteller at det har vært spennende å jobbe med et så ambisiøst miljøprosjekt.
– Prosjektet har vært både spennende, givende og til dels frustrerende å jobbe med. En stor utfordring har vært benyttelse av eksterne donorbygg. Selv om lovverket er blitt noe forenklet, er det fortsatt viktig at donorbyggene er i nærheten slik at man unngår unødvendig transport. Det er en rekke faktorer som er hensyntatt og har påvirket valg av løsninger.
– Hva er status på prosjektet i dag?
– Nå planlegges det å legge prosjektet ut for salg i løpet av første kvartal 2024. Foreløpig ser det ut til at barnefamilier og eldre blir underrepresentert. BOB ønsker uansett å bidra til økt sosial bærekraft og ser på Delegården som en mulighet til å utforske andre boligformer som kan bidra til mer mangfold i nabolaget, avslutter Brattfjord.