Administrerende direktør Harald Nikolaisen (tv) i Statsbygg presenterte Byggfloken 2.0 sammen med blant andre administrerende direktør Bjørn Haugland i Skift og partner Mads Bruun Høy i Æra på DOGA i Oslo sentrum torsdag 17. mars. Foto: Taral Jansen/ Æra
Publisert: 23.03.2022 

Skal finne økonomien i sirkulærøkonomien

Med lanseringen av Byggfloken 2.0 - Tek Pluss vil Statsbygg og Æra få fart på det grønne skiftet ved å finne forretningsmulighetene i det.

– Klimaendringene er vår tids største utfordring, men i alt alvoret kan det være vanskelig å se at bærekraftige løsninger også har et enormt økonomisk potensial. Vi må bli flinkere til å finne inntjeningsmulighetene som ligger i det grønne skiftet. Når gevinstene blir større, vil utviklingen gå raskere, sier direktør for Statsbyggs faglige ressurssenter, Anders Fylling.

Torsdag 17. mars lanserte Statsbygg sammen med Æra Strategic Innovation Byggfloken 2.0. Her har en arbeidsgruppe bestående av 23 aktører kommet fram til ni konsepter innen blant annet energiutnyttelse, ombruk, digitalisering og kommersielle samarbeid, som skaper en høyere effekt både miljømessig og når det gjelder sosial bærekraft.

Byggfloken 2.0 utforsker innbringende løsninger, som gir mer tilbake til klimaet enn man tar fra det. Foto: Taral Jansen/ Æra

På prosjektets nettsider kan du lese mer om konseptene og laste ned rapporten.

– Målet vårt er å finne forretningsmuligheter som går i pluss både på klima og økonomi. I dag er målet i byggenæringen å gå i null, som for eksempel ved å bygge nullutslippsbygg, men det er jo egentlig ikke godt nok. Med disse konseptene vil vi utforske løsninger som gir klimaet mer enn de tar fra det, og som man samtidig kan tjene penger på, sier partner Mads Bruun Høy i Æra.

Blant konseptene som presenteres i rapporten, er Byggverket.no, som inneholder oppdatert bygningsinformasjon lik den som i dag finnes for geografisk data. En slik database vil gjøre det langt enklere å bygge om og rehabilitere eksisterende bygninger fremfor å bygge nye.

En annen tjeneste er Bærekraftstaket. Her ser man for seg en tjeneste som kan overta ansvaret for taket på blokker og bygårder, og disponere dette til solceller, bikuber, insektshotell og matproduksjon. Andre konsepter utforsker alt fra nye kontraktstandarder til samvirkelag for FDV-finansiering.

Byggfloken 1.0 ble lansert i 2018. Den gang handlet det om å introdusere sirkulærøkonomi i den norske BAE-næringen, med bedre design for ombruk og mer bærekraftig drift av bygg. Byggfloken 2.0 bygger videre på både nettverk, innsikter og løsninger fra den første floken.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring