– Næringslivet er godt i gang med en historisk omstilling! Regjeringen vil legge til rette for at norske bedrifter i enda større grad kan gripe mulighetene som ligger i det grønne skiftet. Da er forskning og innovasjon viktig. Prosjektene som nå får støtte tar utgangspunkt i bedriftenes egne behov, og skal bidra til et grønnere og mer digitalisert næringsliv, sier næringsminister Jan Christian Vestre, i en pressemelding publisert på Forskningsrådets nettsider.
Den norske scaleupen Drifti jobber med å transformere håndverksbransjen ved å kombinere tradisjonell håndverkskunnskap med digitale løsninger for å skape en mer effektiv og bærekraftig praksis. Det er i samarbeid med det anerkjente forskningsinstituttet Norsk Regnesentral (NR) at Drifti har fått innvilget forskningsmidler.
– Sammen skal vi utnytte kunstig intelligens og bidra til å estimere klima- og miljøavtrykk i byggeprosjekter, optimalisere prissetting av anbud, samt automatisere organiseringen av dokumenter og bildeinformasjon, sier Driftis produktsjef, Eyolf Strømme-Svendsen, før han legger til:
– Dette vil effektivisere håndverksbedrifter i en stadig mer digitalisert og miljøbevisst verden.
Samarbeidspartneren, NR, er et forskningsinstitutt som til dette prosjektet vil bidra med FoU-kunnskap innen statistisk analyse, maskinlæring og bildeanalyse for å presse forskningsfronten innen prismodellering, estimering av klima- og miljøavtrykk og bildeanalyse.
– Vi ser alltid etter fremoverlente partnere som Drifti når vi gjør samarbeidsprosjekter. Drifti har teknologien og teamet til å utgjøre en forskjell, sier sjefsforsker Arnt-Børre Salberg hos NR, før han legger til:
– Arbeidet vi skal utføre sammen inkluderer ikke bare muligheten for å velge klima- og miljøvennlige materialer, men også en helhetlig oversikt over klimautslipp relatert til materialvalg før og under prosjektgjennomføringen. Det blir en helt avgjørende teknologi.
Strømme-Svendsen skal lede prosjektet og sier at hovedmålet er å lansere flere verdiskapende AI-moduler i Drifti-plattformen. Hensikten er å hjelpe håndverkere med å minimere administrativt arbeid samt bidra til det grønne skiftet gjennom å redusere klima og miljøavtrykk i prosjekter. Han uttaler videre:
– Det er gjennomført i underkant av 200 000 oppdrag i Drifti frem til nå, og vi vet at de aller fleste prosjekter som gjennomføres har et potensial til å være mer miljøvennlige.
Løsningen vil også gi stort potensial for tidsbesparelser hevder Strømme-Svendsen:
– Kalkulering av prosjekter tar ofte flere timer. Gjennom å effektivisere kalkulasjonsprosessen samtidig som vi øker datakvaliteten med maskinlæring, vil håndverkerne kunne spare mange timer i administrasjon per prosjekt.
Scaleup med globale ambisjoner
Drifti har de siste årene opplevd stor respons i det norske markedet. Lykkes selskapet med det planlagte prosjektet, er det betimelig å anta at prosjektet vil hjelpe næringslivet med å møte betydelige reduksjonsmål for avfall med høyt klimaavtrykk innen 2030. Byggebransjen er en av bransjene som er mest utsatt.
– Vi har globale ambisjoner om å være en ledende aktør innenfor digitalisering av bygg- og anleggsbransjen og ønsker å være en av de første som tar i bruk denne typen teknologi, sier Knut Magnus Aasli, daglig leder i Drifti.
Det forventede utfallet av innovasjonsprosjektet strekker seg utover Drifti sin posisjon som en ledende aktør i tech-scaleup-miljøet, sier Aasli:
– Prosjektet forventes å bidra til bærekraftig praksis innenfor håndverksnæringen. Prosjektet vil ikke bare hjelpe næringslivet med å møte betydelige reduksjonsmål for avfall med høyt klimaavtrykk innen 2030, men vil også øke innsikten i når, hva, hvor, og hvorfor materiell kjøpes, samt forståelsen bak salget av klima- og miljøvennlig materiell.
For Drifti innebærer tildelingen muligheten til å videreutvikle neste generasjons digitale plattform for håndverkere. Med milliontildelingen skal de også ut på kapitaljakt og hente investorer til neste kapittel.
– Vi har i disse dager konstruktive dialoger med flere aktører som kan være partnere for neste kapittel av Drifti. Prosjektet er ambisiøst og globalt og krever finansiering, avslutter Aasli.