Nybygget ligger idyllisk til rett ved Numedalslågen, rett utenfor Kongsberg sentrum. Den nye skolen, som vil ha plass til 480 elever, er på 4800 kvadratmeter. I tillegg kommer en flerbrukshall på 2.100 kvadratmeter.
420 millioner
Like ved den skolen bygges det også studentboliger fordelt på to bygg med totalt 155 boenheter. Totalbudsjettet for hele prosjektet er på 420 millioner kroner.
Byggherre er Kongsberg Kommunale Eindom(KKE) med Rambøll AS som innleid prosjektleder. Skorve AS er entreprenør og Enerhaugen Arkitektkontor/DRMA er arkitekter.
– Dette er det største enkeltprosjektet i Kongsberg Kommunale Eiendoms historie, forteller produksjonssjef i KKE; Brynjar Henriksen som også står spissen for ytterligere et nytt stort skoleprosjekt i regionen, nemlig nye Flesberg skole til 380 millioner kroner.
Lagrer solenergi
Den nye ungdomsskolen på Kongsberg ligger langt framme miljømessig. Bygget er et såkalt plusshus der det benyttes solceller til produksjon av energi i tillegg til bergvarme. Enova har gitt sin støtte til prosjektet der de spesielt trekker fram hydrogenlagring av energi i tillegg til; ”teknologisk innovasjon, batteribank, energibrønner til varmeopptak for varmepumpe samt frikjøling og vindu og glassfasader med svært god u-verdi ”.
Det mest unike med skolebygget er at solenergien skal gjøres om til hydrogen om sommeren som så skal lagres og benyttes til ny energiproduksjon om vinteren.
– Når vi får iverksatt denne løsningen vil Vestsiden ungdomsskole bli en av de første skolene i verden som benytter seg av hydrogenlagring, sier Henriksen.
Fornøyd med massivtre
Nye Vestsiden ungdomsskole bygges i krysslaminert trevirke, såkalt massivtre, som blant annet sørger for en mye renere og bedre inneklima enn ved bruk av betong. Og prosjektleder Åge Seltveit i Skorve AS er svært fornøyd med valg av byggmateriale.
– I tillegg til at massivtre gir et bedre inneklima så medfører det utvilsomt også store fordeler under selve byggingen som eksempelvis mindre støy og støv. I tillegg så lukter det godt, og samlet sett er det derfor mye triveligere på arbeidsplassen enn når vi jobber med betong. I tillegg er det jo veldig effektivt materiale i forhold til fremdrift. Det blir fort bygg av det, sier Seltveit.
Byggherre KKE´s innleide prosjektleder fra Rambøll AS; Harald Sæves Johansen, kan forøvrig bekrefte at både Vestsiden-prosjektet og studentboligene nå er i god rute og kan tas i bruk til skolestart i august 2019.
– Det som nå gjenstår er stort sett komplemettering og uteområde. Overlevering av byggene vil skje allerede i juni, sier Johansen.