Illustrasjon: Nordic Group Holding AS
Rita Tvede Bartolomei
Publisert: 28.10.2019 

Slik blir Norges første sirkulære bydel

Cicignon Park i Fredrikstad blir en bydel med bygninger dekket av gress og matplanter til urbant landbruk. Der så mye som 90 prosent av alt vann, kloakk og avfall fra husholdningene skal resirkuleres: Til gjødsel og energi.

I 2014 kjøpte eiendomsinvestor, Cao Kan i Nordic Group Holding AS, opp bygningsmassen til gamle Fredrikstad sykehus for 130 millioner kroner av Sykehuset Østfold HF. Utbyggingen av området skal skje i tett samarbeid mellom NG Development, NIELSTORP+Arkitekter, men også fagmiljøet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Første byggetrinn på de to høyblokkene ble påbegynt i april i år. Blokkene skal romme henholdsvis 62 og 81 leiligheter per blokk. I første halvdel av 2020 vil 14 av de 62 første leilighetene være innflytningsklare. Noe av det vi tenker er virkelig spesielt med dette prosjektet er at det skapes en sirkulær bydel i Norge, og at entreprenør, eiendomsutviklere og arkitekter arbeider i tett samarbeid med et universitet som sitter på kompetansen om hvordan matavfall, vann og kloakk skal gjenvinnes. Dessuten skal vi ikke rive de to høyblokkene fra 1955 og 1974, men utbedre dem blant annet med nye balkonger, nye trapper og heissjakter - og gjøre vinduene større. Dette har med en bærekraftig tankegang om å bruke de betong-ressursene som er tilstede, siden betongproduksjon er energikrevende og slipper ut mye CO2, sier Øyvind Neslein, sivilarkitekt (MNAL) og partner ved arkitektkontoret NIELSTORP+Arkitekter.

Vant arkitektkonkurranse – ved å visualisere bærekraft i praksis

Neslein forteller at NIELSTORP+Arkitekter vant arkitektkonkurransen til Nordic Group Holding AS om å utvikle en ny bydel for Cicignon-området. Snøhetta og HRTB var også med i konkurransen.

Illustrasjon: Nordic Group Holding AS

– Bærekrafts-fokuset i våre plantegninger over en bærekraftig bydel på rundt 77.000 kvadratmeter, var noe av årsaken til at vi vant konkurransen. Det var en tidkrevende prosess for tidligere eier å få tak i kjøpere av bygningsmassen, men Cao Kan så potensialet. Egentlig var det litt tilfeldig at vi kom i kontakt med NMBU. Professor Petter Jenssen ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning la merke til vårt bydelsforslag, og tok så kontakt for å snakke om sirkulære løsninger for en slik bydel, sier Øyvind Neslein.

Øyvind Neslein sier det er faglig givende å jobbe med et prosjekt som tar i bruk sirkulære løsninger i en hel bydel – og er del av hver eneste av de rundt 1000 boligene som er planlagt i Cicignon Park.

– Det er fantastisk å kunne bruke NMBUs forskning til noe helt konkret. Jeg tror det i fremtiden blir mer regelen enn unntaket at byggenæringen jobber i samarbeid med universiteter og forskere, sier han.

Skal bruke energien i kloakk og organisk avfall: Regnvann skal gjenbrukes

Bydelen skal realiseres blant annet ved hjelp av EU-midler fra forskningsprosjektet SiEUGreen. Dette er EUs eget forskningsprosjekt på bærekraft, urbant landbruk og smarte byer. Prosjektet vil bli et tverrfaglig samarbeid mellom arkitektkontoret, utbygger Nordic Group Holding AS ved Kan Cao og forskerne ved NMBU.

– Systemene som NMBU har utviklet vil kunne gjøre gråvann om til vann av basseng-kvalitet og svartvann om til energi og gjødsel for urbant landbruk. Det skal bygges grønne tak som kan holde tilbake regnvann, slik at vannet slippes kontrollert ut og skaper en effektiv overvannshåndtering. For å utnytte overskuddsvann, brukes regnvann som ender opp på bakkenivå i vannspeilet rundt boligene og parkene forklarer Øyvind Neslein.

Illustrasjon: Nordic Group Holding AS

Han forteller at hver enkelt husholdning vil kunne være med på å bidra til en mer bærekraftig livsstil.

– I praksis fungerer det slik at svartvann (kloakk) fra vakuumtoalettene og organisk husholdningsavfall fra kverner på kjøkkenene går til en biogassreaktor på tomten. Biogassen fra reaktoren skal brukes til oppvarming av drivhuset på tomten, og her skal det dyrkes planter for matproduksjon, sier han.

Biogassreaktoren produserer også gjødsel som enten selges eller brukes i drivhuset og i beboernes vinterhager, blomsterkasser og parsellhager i parken.

– Såkalt gråvann fra dusj og kjøkken skal renses i bio- og våtmarksfiltre i bakken. Dette vannet får «badevannskvalitet», og slippes så ut i vannspeilet i parken mellom blokkene. Vannspeilet vil i tillegg fungere som fordrøynings- og infiltrasjonsanlegg i perioder med ekstremregn. Målet er minimalt utslipp til det kommunale overvannsanlegget, sier Øyvind Neslein.

Det gjøres nå prøveboringer i grunnen under Cicignon Park, med tanke på å etablere energilager i grunnvannsreservoaret på sikt. I første omgang skal mye av energien til boligene hentes fra Fredrikstad kommunes fjernvarmeanlegg.

– Overskuddsenergi fra biogassreaktoren kan også lagres i bakken i grunnvannsreservoaret, sier han. Lagret energi kan tas opp og benyttes til oppvarming av boliger, sier Neslein.

Hvorfor satse stort på en sirkulær bydel?

Illustrasjon: Nordic Group Holding AS

Eiendomsutvikler Cao Kan sier til Fremtidens Byggenæring at han tidlig så for seg hvordan Cicignon Park kunne bli et foregangsprosjekt: Både med sin miljøprofil, arkitektur og høy trivsel for beboerne.

– Fremtidige beboere i Cicignon Park vil kunne leve i en fremtidsrettet miljøvennlig bydel, der de kan dyrke egne grønnsaker. Arkitekturen er utformet spesielt for å bringe lyset godt inn på området. På tomten skal det komme vannspeil og grønne elementer som integreres på bakkenivå, på fasader og på takene, sier han.

Eiendomsutvikleren sier det er implementeringen og konkretiseringen av bærekraftig forskning på sirkulær-økonomi i et byggeprosjekt, som gjør Cicignon Park spesiell.

– Vi synes det er positivt å kunne være med å skape en bydel for fremtidens behov, sier Cao Kan.

 

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring