Et av de mest kjente og spektakulære byggeprosjekter fra Danmark, Bølgen i Vejle, lot vente på seg på grunn av finanskrisen. Men nå blir femte og siste bølge ferdiggjort, og de nye beboerne kan snart nyte en fantastisk utsikt og et inneklima i verdensklasse.
Få danske bygningsprosjekter vekker like stor oppmerksomhet som Bølgen, som ligger helt ut til Vejle Fjord i Sør-Jylland. Prosjektet startet for 10 år siden, men stoppet opp på grunn av finanskrisen. Men nå blir den femte og siste bølgetopp ferdiggjort, og leilighetene i den siste bølgen kan slå opp dørene til de nye beboerne før sommeren.
Gjennomgående lys med optimal komfort innendørs
Henning Larsen vant konkurransen i 2005, og partner og arkitekt MAA Søren Øllgaard forteller:
– Beliggenheten helt ut mot fjorden krevde noe helt unikt. Vi gikk derfor etter en form som fikk det optimale ut av utsikten over fjorden mot øst og byen mot vest. Samtidig skulle bygningen binde sammen by og vann, uten å ta utsikt fra naboene. Derfor valgte vi bølgeformen, som i tillegg til å være veldig funksjonell, også gir en sterk signatur med referanse til både vannet og områdets runde bakker, sier Øllegaard og fortsetter:
– Bølgen er på mange måter som en skulptur med et superfunksjonelt hus inni. Bølgens hvite, lukkede takflate er nord-sør-orientert, slik at den skjermer for det skarpe sørlyset. Samtidig har boligene glass fra gulv til tak med balkonger på den østlige og vestlige side, og dermed blir det gjennomgående lyst i leilighetene med optimal komfort innendørs.
Uorganiske materialer hindrer fuktproblemer
Inneklimaet i bygningen har i det hele tatt spilt en stor rolle i valget av byggematerialer. Blant annet er bygningens base utført som en perforert lammelstruktur i betong, som sikrer god ventilasjon gjennom hele bygningen.
Et annet eksempel er de uorganiske Ytong Platene som er brukt i oppbygningen av baderommene, og som er fremstilt av kalk, sand og vann. De er motstandsdyktige overfor fukt, hindrer råte i konstruksjonen, og er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.
– Det er rett og slett ingen risiko for fuktproblemer, og de uorganiske materialene bidrar til å skape behagelige og komfortable rom, forteller Bertel Nielsen, adm. direktør i Eiendomsselskapet Bertel Nielsen A/S, som er hovedentreprenør på Bølgen og en del av BACH Gruppen.
Høye krav til geometrisk presisjon
Bertel Nielsen understreker dessuten at den karakteristiske bølgeformen har stilt særlige krav under oppførelsen av bygningen: For selv om det grunnleggende er snakk om en tradisjonell boligblokk, er betongkonstruksjonen blitt tilføyd en bølgende takkonstruksjon i stål:
– Dette stiller høye krav til materialenes geometri. De skal være helt presise, ellers ville ikke konstruksjonen lykkes.