I forkant av statsbudsjettet håpet Arkitektbedriftene blant annet på at investeringene i offentlige bygg og anlegg skulle forseres for å ta igjen det som er blitt utsatt under korona, samt at finansieringen av kommunale helsebygg, undervisningsbygg og barnehager skulle sikres gjennom øremerkede garantier og tilskudd.
– Vi kan ikke se at årets budsjett er tilstrekkelig konkret på dette, og det er vi skuffet over, sier Skavang. - Vi kan håpe at det varslede tilleggsnummeret til Prop nr. 1S (2020-2021) som skal komme i november, vil tilgodese dette, men frykter det kanskje er ønsketenking.
Arkitektbedriftene registrerer for øvrig at offentlige anskaffelser løftes frem, men at det konkretiseres mot andre områder enn bygg, anlegg og stedsutvikling.
– Offentlige anskaffelser må i større grad fokusere på hvordan arkitektur og stedsutvikling kan bidra til kvalitet og verdiskapning, mener Skavang.
Han trekker imidlertid frem det positive i at det sikres penger til gjennomføring av både vikingtidsmuseum og byggeprosjekter ved universiteter. Slike hensyn er viktig for å sikre realisering av konkurranser hvor norske arkitektkontor legger ned betydelige ressurser for verdiskapende arkitektur.
Kompetanse og frafall i skolen
Som et apropos er det interessant å lese budsjettets omtale av regjeringens satsning på kompetanse, der blant annet viktigheten av å få flere unge til å fullføre videregående skole fremheves. Satsning på god arkitektur kan beviselig bidra til å heve gjennomføringsprosenten. Færder VGS i Tønsberg halverte sin frafallsprosent med nytt skolebygg. Dette skyltes, ifølge byggherren, i stor grad fokuset på arkitekturen og de valgene kommunen tok sammen med arkitektene.
– Vi ser frem til dagen der regjeringen skriver om arkitektur som et aktivt verktøy for å løse mange av samfunnets utfordringer. Bærekraftige løsninger med tanke på sosiale og miljømessige utfordringer, er nevnt flere steder, men de kommer ikke av seg selv, avslutter Skavang.