Foto: Solcellespesialisten
Publisert: 02.05.2023 

Stor interesse for solkart-tjeneste: Sjekk om ditt tak er egnet for solceller

Tusenvis av norske hustak er godt egnet for solcellepanel, uten at huseierne er klar over det. – Et raskt søk i tjenesten kan spare både lommeboka og miljøet, sier Solcellespesialisten.

Den stigende interessen for solceller synes på statistikken hos nettstedet Solkart.no, en tjeneste levert av Solcellespesialisten og Norkart AS, som enkelt gir deg svar på om det lønner seg å installere solceller på taket ditt eller ikke.

Nettstedet har hatt en solid økning i antall besøkende de siste to årene, og i fjor var over 1,4 millioner nordmenn innom Solkart.no eller Solcellespesialistens partneres sider for å sjekke sitt tak. Solcellespesialisten sine partnere benytter også motoren bak Solkart.no. Tjenestene viser blant annet hvor stort anlegg det er plass til på takflatene og hvor mye strøm du kan forvente å produsere per år.

Foto: Solcellespesialisten

– Med fortsatt høye strømpriser i årene fremover er solcellepaneler noe du vil tjene penger på i det lange løp. Et raskt søk i tjenesten kan fort bli veldig lønnsomt på sikt, sier Anders Rør, bærekraftansvarlig i Solcellespesialisten.

Viser om taket er egnet

Søker du på en spesifikk adresse, vil Solkart.no gi deg en oversikt over hustakene i området. Tjenesten har hentet inn all nødvendig informasjon som målinger og snø- og vindlastkrav i den gitte kommunen. Ved hjelp av en egenutviklet algoritme vises takflatenes egnethet. Viser tjenesten taket ditt i blått, er det lite egnet for solcellepanel. Er taket knallrødt, har du et svært godt utgangspunkt.

– Du bør alltid velge takene med oransje eller rød farge dersom disse er tilgjengelige. Generelt kan man installere solceller på alle skrå takflater mot øst, vest og sør, så lenge de ikke er dekket av skygge. Man bør alltid unngå solceller på takflater mot nord, sier Rør.

Tjenesten er først og fremst rettet mot forbrukere, men Rør påpeker at bedrifter med skråtak også kan benytte Solkart.no.

– Tjenesten lar deg velge mellom ulike typer og antall paneler, før den gir deg et produksjonsestimat.  Det skal være et nyttig verktøy for både små og store eiendomseiere i Norge.

Stort potensial for solkraft i Norge

I 2022 installerte nesten tre ganger så mange nordmenn solcellepanel som året før. Likevel ligger Norge langt bak naboland som Sverige og Danmark på antall solcelleanlegg, det til tross for at mulighetene i Norge er like gode som i flere av de mer utviklede markedene.

– Det er mye uforløst potensial for solcellepaneler på nordmenns tak. Mange tenker at det er for lite sol i Norge til at solceller kan være lønnsomt. Det er helt feil, og det er mange flere egnede tak enn det de fleste tror. Er du nysgjerrig på solceller, er Solkart.no et enkelt sted å starte, sier Rør.

*Alle tallene på Solkart.no er estimater, og lokale skyggeforhold er ikke hensyntatt. Tallmaterialet bør ikke være det eneste grunnlaget du bruker for å investere i solceller.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring