Juryen mener at forslaget til team Cobe viser et helhetlig byplangrep som er visjonært, stedsspesifikt og gjennomførbart. Foruten Cobe består teamet av Topic arkitekter, MOE, og Olav Olsen.
Tre store kvartaler
Vinnerforslaget er inspirert av både den gamle bryggerekka og den nye lager- og industribebyggelsen langs Nidelva. Bygningene er plassert i tre store kvartaler med ulik inndeling av funksjoner og boligtyper. Bebyggelsen danner en silhuett inspirert av landskapets gryteform, med lave høyder i midten og ned mot elvekanten og markante høyder på endene mot nord og mot sør.
- Forslaget viser en sterk og reflektert tilnærming til de fleste av konkurransens deloppgaver.
- Forslaget foreslår enkle, klare grep som viser sterk forståelse av urbane byrom og naturlige forbindelser og overganger mellom disse.
- Forslaget har en robust bebyggelsesstruktur som danner klart definerte offentlige byrom.
- Plangrepet sikrer en helhetlig fasade mot elva både i bebyggelse og elvekant.
- Forslagets brede elvepromenade er et klart definert offentlig byrom hvor naturen gis plass på en gjennomførbar måte.
- Spennende kontrast mellom det urbane og frodig bynatur.
- Bebyggelsesstrukturen tolker form i Trondheim med referanse til bryggene og havnelagrene, men klarer samtidig å skape sin egen identitet.
Svarer på visjoner og mål
– Juryen har lagt vekt på at forslaget svarer på visjoner og mål for Nyhavna. Det danner også et nytenkende, men robust grunnlag for den kommende prosessen med detaljregulering. Vi har derfor kommet fram til at forslaget fra team Cobe samlet sett besvarer oppgaven best, sier juryens leder Siri Hunnes Blakstad på vegne av en enstemmig jury. Hun berømmer også alle de fire teamene som deltok i konkurransen, for kreative og grundige forslag.
De tre andre teamene var:
- Henning Larsen, Rambøll og Dreiseitl
- Ghilardi Hellsten med Grindaker, Veni og Vianova
- Schmidt Hammer Lassen med HUS arkitekter, Tredje natur, In’By, Ruth Woods og ViaNova.
Fått belyst viktige aspekter
Konkurransen var arrangert av Nyhavna Utvikling AS, selskapet som skal utvikle og gradvis legge til rette for omformingen av Nyhavna. Daglig leder Vegard Nymo Tyldum er glad for at de fire forslagene var veldig ulike.
– Ulikhetene gjør at vi har fått belyst mange viktige aspekter ved Transittkaia som gir oss et rikt grunnlag å fatte beslutninger på. Nå ser vi fram til å starte prosessen med å detaljregulere Transittkaia, noe som er ventet å pågå i ca. 2 år, sier Tyldum.
Gir identitet til bydelen
Byarkitekt i Trondheim, Are Risto Øyasæter, har sittet i juryen. Han mener vinnerforslaget tar et plangrep som er enkelt og tydelig, gir en klar identitet til bydelen og tolker videre både Trondheim og Transittkaia sin historie.
– Forslaget jobber aktivt med kanter og overganger for å etablere gode nabolag, samtidig som det etablerer tydelige steder for rekreasjon som kan bli attraktive for hele byens befolkning. Det fremstår troverdig at god utforming av gaterom, kantsoner og aktive førsteetasjer kan bidra til en trygg og utadrettet urban bydel, sier Øyasæter.
- Juryleder Siri Hunnes Blakstad, sivilarkitekt MNAL, leder Sintef Community og styremedlem i Nyhavna Utvikling.
- Are Risto Øyasæter, byarkitekt i Trondheim kommune.
- Siri Bakken, sivilarkitekt MNAL, partner i Oslo Works as og professor ved institutt for arkitektur og planlegging NTNU.
- Jan Løvdal, landskapsarkitekt MNAL hos Agraff arkitektkontor.
- Kjell Kalland, administrerende direktør HAV Eiendom og styremedlem i Nyhavna Utvikling.
- Johan Arnt Vatnan, fg. prosjektdirektør for NTNU Campussamling (Statsbygg) og styreleder i Nyhavna Utvikling.
- Vegard Nymo Tyldum, daglig leder i Nyhavna Utvikling.