Catharina Bjerke er oppvokst på Ulsrud i Oslo. Hun er utdannet cand.mag. med diplomøkonom fra Trondheim Økonomiske Høgskole og har psykologi grunnfag fra NTNU. I tillegg har hun utdanning i styrekompetanse fra BI.
Bjerke kom til den nye rollen fra stillingen som konserndirektør i Veidekke. Før det var hun administrerende direktør i Veidekke Industri. Hun har tidligere hatt direktørstillinger hos Delta, Mesta Drift AS og ISS Facility Services Norway.
Vi spurte henne hvorfor Veidekke velger å utnevne bærekraftsdirektør:
– Vi gjør mye bra, men vi må ta ytterligere steg. Bærekraft må bli en integrert del av strategien. Bærekraft har en stadig større plass på konsernets agenda. Vi må se på det som en del av forretningsmodellen, rett og slett, for å lykkes både på vegne av kunder og vår egen del.
Hvorfor ønsket du å tiltre rollen?
– Det er fordi at jeg tenker at dette er tiden for at bærekraft skal prege valgene våre. Jeg kan dette med å levere på lønnsomhet, på budsjett. Jeg har bred bakgrunn, jeg forstår hvordan dette skal tas ut. Vi må tenke på å levere på bærekraft akkurat som på lønnsomhet, svarer Bjerke.
– Det er andre som kan mer om bærekraftfaget, men jeg skal legge til rette for etterlevelse og måloppnåelse slik at vi blir en bedre bidragsyter.
Bra timing
Du har uttalt at «bærekraftig drift vil være fundamentet for konkurransekraft fremover»?
– Dette er tiåret for handling. Det er et momentum nå både i samfunnet og internt. Eiendomsvirksomheten skal skilles ut, så vi må re-tenke hele konsernet. Det er et momentum for at vi endrer oss, vi tilpasser oss, vi prøver nye ting. Jeg tenker at det er bra timing, svarer Bjerke, som understreker viktigheten av å få med hele organisasjonen.
– Vi må gjøre det sammen med leverandørene og kundene våre. Samfunnet vil, kundene vil, leverandørene vil. Men vi må konkretisere det, finne løsninger som bringer oss i mål, understreker hun.
– Vi skal ikke grønnvaske. Vi skal være ekte. Troverdighet er viktig i denne jobben.
Hva er de største utfordringene for bransjen innen bærekraft?
– Bransjens, samfunnets og våre utfordringer de går hånd i hånd. De er de samme, fastslår Bjerke, som forteller at Veidekke har utført en grundig vesentlighetsanalyse.
Analysen er gjort i samråd med en bred rekke interessenter og har resultert i følgende mål som skal prioriteres: helse og sikkerhet, klimapåvirkning, seriøsitet, fornøyde kunder, produktivitet, og kompetanse.
– Det dreier seg om å velge prosjekter som oppfyller disse målene. Vi må planlegge så vi kan tilrettelegge for best mulig klima- og bærekraftvalg. Levetid og livssyklus vil også påvirke hvordan vi betrakter måloppnåelsen vår.
Må håndtere dilemmaer
Hvordan vil din tidligere erfaring være til nytte i den nye rollen?
– I praksis å vite hvordan man tar dette helt ut, svarer Bjerke.
– Det vil komme dilemmaer. Det betyr at vi må håndtere dilemmaer mellom bærekraftmål og lønnsomhetsmål. Lønnsomhet er også viktig for å kunne investere både i mennesker, kunnskap og teknologi.
Dette mandatet jeg har fått i forhold til hele bærekraftbegrepet: klima er det som er mest adressert, men det er jo mange temaer både innenfor det sosiale aspektet og produktivitet. Jeg tenker at mangfoldsbegrepet fortjener mer oppmerksomhet. Mangfold er å tåle annerledeshet, å etterspørre det, og se den verdiskapingen som skjer når man får flere ulike syn inn.
Og hva trives du spesielt med i arbeidet?
– Det å utsette deg for ulike impulser, å snakke med folk. Det jeg kanskje får størst energi av er å være ute på anleggene våre. Da får jeg «boost». Det er viktig som leder å ha jording selv om det er to ledernivåer mellom. Det er jo dem vi er til for. Å ha jevn kontakt og få tilbakemeldinger er det som gir mest energi, forteller hun.
– Det gir mye, og er en sikring på at man tar gode valg, tilføyer Bjerke, som forteller at hun trives godt med komplekse utfordringer.
Har du noen eksempler?
– Vi hadde behov for læring på tvers og utvikling av beste praksis basert på dette, men innså at vi hadde null øremerket utviklingskapasitet. I løpet av én sesong rigget vi et opplegg der anleggene selv definerte beste praksis på kjerneprosesser som planlegging, inntektssikring og kundedialog. Anleggene piloterte utvikling av beste praksis og deretter implementering av disse. I løpet av samme sesong rullet vi dette ut i bølger til bortimot 90 anlegg fordelt på 30 steder i landet, svarer Bjerke, takket være engasjerte anleggsledere, prosjektledere og trainéer.
Sluttresultatet blir mer tid til kunder, medarbeidere og til å ta gode valg.
– Og jeg er veldig stolt av å ha ledet en snuoperasjon av et forretningsområde fra en tapsvirksomhet til et veldig kompetent og konkurransedyktig miljø. Å identifisere og jobbe sammen med mennesker i hele linjen som fokuserer på kunde og verdiskapning, og nå finner trygghet i endring, er gøy.
Av andre ting har vi lagt inn miljøaspekter som kriterier for valg av investeringer. Vi har tatt mange små steg. Prosjekter, investeringer og oppkjøp skal vurderes opp mot miljøaspektet.
Sjelden fasit, men ofte retning
Er det andre ting du er spesielt fornøyd med?
– En av de tingene er å sette sammen team, blant annet lederteam. Jeg er glad for å ha sett og løftet flere opp i lederstilling, og supplert med fag- og utviklingskompetanse eksternt. I dag dreier deg seg om å spille på kompetansen til fire generasjoner samtidig, fortsetter hun, inkludert erfaring, ny kompetanse, praktikere, og digitaliseringskompetanse.
Hvilke egenskaper drar du nytte av i jobben?
– Jeg deler mye, jeg deler spørsmål, ting jeg lurer på. Jeg vil gjerne ha med meg de rundt meg: har vi fokus på de riktige tingene, og felles arena for å snakke om de viktige tingene. Jeg forventer også at de rundt meg bryr seg utover sitt eget område, bidrar til å bryte ned siloene og tar eierskap til helheten.
Jeg har sjelden fasit, men jeg har ofte en retning. Da lar jeg meg utsette for input og meninger fra de rundt meg for å finne de rette svarene. Kultur og struktur henger ofte sammen. Mennesker som skaper verdier har krav på struktur som tilrettelegger for det. Der må vi tilrettelegge for begge deler.
Og hvordan utvikler du deg som leder?
– Det å kunne tenke bredt samtidig som man kan dypdykke på enkelte ting. Det å ha både jording og bredde og ikke miste perspektivet på de tingene, det er noe jeg ønsker og tror på.
Hvordan får du inspirasjon og motivasjon?
– Jeg må si at det er menneskene rundt meg. Engasjerte folk med høy integritet som går for samme målet er inspirerende. Da får man til å bruke bred kompetanse, være nysgjerrig og trekke veksler på ulike synsvinkler før man tar valg. Hvis man klarer å gjøre det som gruppe, så er det jo kjempespennende.
Må være bedre enn i går
Hva har drevet karrieren?
– Veien har blitt til mens man har gått. Jeg har alltid tatt ansvar. Jeg har et utviklingsgen i meg, alt vi gjør må være bedre enn i går. Jeg tror det har vært en driver.
Har du hatt mentorer underveis?
– Foruten samtaler vidt og bredt, og podkasts, vil jeg si at lederteamet mitt er viktige mentorer. De skal jo være best på sine felt, og når vi jobber sammen for helheten setter vi også lettere de riktige tingene på agendaen.
Noen spesielle utfordringer du har overkommet?
– For en som har det utviklingsgenet, så er det løpende utfordringer. Det er det man søker, som er drivet, at det er utfordringer.
Noen gode råd du har fått underveis?
– De beste rådene er vel å få ulike innspill. Å få bredde inn. Det er lettere å definere dårlige råd. Jeg har blant annet fått råd om å ta én ting ad gangen. Jeg tenker at den tid er forbi, da hadde det dødd på rot.
Dine råd til andre?
– Det er et stort spørsmål. Men jeg tror det å være ambisiøs på virksomhetens vegne pluss å ha integritet som kompass.
Privatpersonen
Hvordan slapper du av?
– Jeg liker veldig godt å være ute. Jeg slapper godt av med familie og venner. Kombinasjonen av det er nok det beste for meg.
Har du hobbyer?
Jeg har ingen konkrete hobbyer. Vi har jo barn – det å følge opp dem og deres fritidsinteresser, det prioriterer vi. Det er jo hyggelig, både for barna og foreldrene.
Har du noen «bucket list»?
– Det å være til stede i øyeblikket er nok viktigere for meg enn en sånn liste, svarer hun.
Er det noe annet du har lyst å nevne?
– Bærekraftarenaen er så stor, påpeker Bjerke; ikke bare påvirker vi klimaet, men klimaet påvirker også oss.
– Vi ser på klimarisiko, også overgangsrisiko, når ting er i endring. Det er spennende perspektiv for å ta bedre beslutning for de prosjektene vi velger å gå i gang med.
Helt til slutt, er det noe spesielt du brenner for, for tiden?
– Nå skal vi bygge opp blant annet etter COVID 19. Vi har mange tiltak knyttet til det, forteller Bjerke, som håper å kunne implementere begrepet «Building Back Better» i hele virkemiddelapparatet.
– Jeg tror det kan utvides til å gjelde mer enn klima, avslutter hun.