– Byggebransjen kan ha en ukultur der varsler om ulovligheter ikke er blitt verdsatt. Risikoen er at uønskede hendelser blir skjøvet under teppet, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.
– Varslere kan bidra til at vi unngår ulykker på byggeplassen, sosial dumping, kriminelle handlinger eller andre uønskede hendelser. Statsbygg oppfordrer derfor både interne og eksterne om å varsle om kritikkverdige forhold i organisasjonen eller i prosjektene våre, sier Nikolaisen.
Statsbygg har jobbet med å gjøre informasjon om varsling og varslingsordningen lett tilgjengelig. Varslingsplakater henger lett synlig på alle arbeidsplasser og byggeplasser som tilhører Statsbygg. Informasjonen foreligger på norsk, engelsk, polsk og russisk. En elektronisk varslingskanal finnes på de samme språkene på Statsbyggs nettside.
Varslene behandles av Statsbyggs varslingskomité, som består både av egne ansatte og en ekstern representant. Statsbygg er opptatt av at varslerne skal være kjent med at Statsbygg er forberedt på å ta hånd om dem og beskytte deres interesser. Den det varsles om har også krav på anstendig behandling.
To av varslene Statsbygg fikk, var anonyme. De øvrige ble meldt inn både av Statsbyggs egne ansatte og eksterne. Varslingene gjelder alt fra mulige brudd på datasikkerheten til mistanke om brudd på anskaffelsesregelverket. I de fleste sakene var konklusjonen at varselet ikke omhandlet kritikkverdig forhold. Selv saker som ikke omhandler kritikkverdige forhold, får som oftest en oppfølging internt i Statsbygg. Sakene inneholder ofte viktige læringspunkter for organisasjonen.