– Vi har vært på befaring og ble overrasket over hvor godt det har holdt seg. Bygget har god teknisk kvalitet til å være fra den perioden, sier Gerhard Linder, utviklingssjef i LINK Arkitektur.
Endret kontorbehov
Siden leietakeren flytter ut, åpnes muligheten til å rehabilitere bygget slik at det oppfyller dagens krav.
Selv etter at pandemien er over, er det tydelig at Covid satte sine varige spor. Hjemmekontoret er kommet for å bli, og mens kun et fåtall var på Skype i «gamle dager», er alle på Teams nå.
– Mange eldre kontorbygg har for mange store møterom, mens det nå er større behov for flere mindre fokusrom til Teams-møter, sier Linder.
Samtidig har arbeidsplassen gått mer fra å være et sted å jobbe, til stedet selskap og medarbeidere bygger bedriftskultur.
– Analyser viser at samtidighet, hvor mange som er på arbeidsplassen samtidig, ofte er under 50 prosent, sier Linder.
Det betyr at mange leietakere har feil areal og ubrukte kvadratmetre der lys, oppvarming og ventilasjon står på uten at noen får glede av de forbrukte kilowattimene.
Smart transformasjon
Med dette grunnlaget vil Lena-Marie Brandt-Kjelsen, prosjektsjef i Sparebank1 Forsikring, ha bærekraftig transformasjon for å sikre optimal verdiskaping.
– Bygget skal ikke rives, men revitaliseres med ombruk i fokus, sier hun.
Transformasjonen skal skje ved blant annet å velge materialer med lavt karbonavtrykk, resirkulerte komponenter og energieffektive system. Det kan også bli aktuelt å produsere fornybar energi med solceller.
Dette skal bli et smartbygg, med system for styring av energi og vann. Energibruken skal bestemmes av bruksmønsteret.
– Vi har allerede investert i en digital plattform som optimaliserer energibruk, kutter kostnader og overvåker eiendommene. Overvåkning og optimalisering av eiendommene skjer i sanntid ved bruk av digitalisering og maskinlæring (KI). Formålet er å effektivisere teknisk drift av eiendom og porteføljer, sier Brandt-Kjelsen.
Tilpasningsdyktig
Covid revolusjonerte kontorarbeidsplassene med hjemmekontoret og Teams-møtene. Ingen vet hva neste revolusjonen innen kontorbygg blir. Det man kan gjøre, er å forberede byggene til å kunne takle fremtidige behov.
Derfor blir tilpasningsdyktighet et sentralt stikkord når Skabos vei 4 skal flyttes fra 90-tallet og inn i fremtiden. Bygningen skal designes slik at den kan tilpasses andre behov og nye brukerkrav.
– Modulære konstruksjoner og fleksible innredningsløsninger vil gjøre det mulig å tilpasse bygningen til ulike formål. Dette vil bidra til å forlenge levetiden til bygget, og minimere behovet for riving ved endringer, sier hun.
Mange mulige tiltak
Transformasjon av Skabos vei 4 er fortsatt på planleggingsstadiet. Det fysiske arbeidet på det 14 762 kvadratmeter store kontorbygget som ble bygget i 1998, starter etter at Veidekke flytter ut i 2025.
Ifølge Linder vil LINK arkitekter koordinere ambisjonene sammen med SpareBank 1 Forsikring slik at dette går fra å være et «brunt» bygg i henhold til taksonomien til å få en energiklasse som gjør det «grønt».
Utenom eventuelle solceller og intelligent energistyring, kan energibehovet reduseres med mer effektiv ventilasjon (muligens naturlig ventilasjon), og bedre fasader slik at bygget ikke lekker varme som ved å sette inn nye vindu med lavere U-verdi. Siden kravene til dagslys er skjerpet siden byggeåret, blir det viktig å ta bedre vare på dagslyset.
Ved å bevare mye av det eksisterende bygget, reduseres klimaavtrykket betraktelig.
– Det er litt tidlig å konkludere, men vi ser for oss å beholde mye av fasader, dekker og søylekonstruksjoner. Det er viktig å beholde det man kan beholde, samtidig som bygget transformeres og får en helt ny karakter. Øvelsen er å finne ut hvordan vi med gode grep kan få en gammel fasade til å fremstå som ny og moderne, sier arkitekten.
Inviterende
I dag er Skabos vei 4 et rent kontorbygg ved E18, vis-à-vis Bygdøy. I en ny områderegulering for Skøyen har bystyret i Oslo kommune ambisjon om at nye Skøyen skal utvikles til å bli et levende og aktivt byområde med blanding av bolig, næring og service. Altså bli mer urbant.
I tråd med den ambisjonen, kan også Skabos vei 4 åpnes opp på gateplan slik at publikum inviteres inn.
– Bygget skal fremstå som mer utadrettet ved å transformere uteområder og første etasje, bekrefter Brandt-Kjelsen.