Publisert: 11.01.2019 

Utmerkelser til bro og betong

Skanska og Entra har bygget en bro som binder sammen øst og vest i Oslo. Arkitektur- og designhøgskolen har gitt...

Skanska og Entra har bygget en bro som binder sammen øst og vest i Oslo. Arkitektur- og designhøgskolen har gitt ut en bok som hyller den betongtunge etterkrigsarkitekturen. Nå vanker utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Sundtkvartalet AS og Arkitektur- og designhøgskolen (AHO) med samarbeidspartnere torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

– Det er nesten helt utrolig å tenke på at Elgsletta bro i Oslo faktisk har vært regulert siden 1991. At noen tok tak og sørget for at broen ble bygget, var derfor på høy tid og svært kjærkomment. I tillegg fryder jeg meg over den flotte betonghyllesten i bokform fra AHO. Dette er verdige prismottakere, sier han.

En bro for byutvikling

I fjor høst sto Elgsletta bro endelig ferdig. Dette er en gangbro over Akerselva nedenfor Legevakten i Oslo. Bak broen står Sundtkvartalet AS, et samarbeid mellom Skanska og Entra, mens Rodeo arkitekter har levert prosessledelse og design. Også Anton B. Nilsen Eiendom, OBOS og et samlet bystyre har vært med på spleiselaget.

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan broen utover sine arkitektoniske kvaliteter også kan ha positive ringvirkninger for de to bydelene den knytter sammen:

«Historien om Elgsletta bro er en historie om et unikt samarbeid mellom ildsjeler i næringslivet, politikken og offentlige etater. Når vi nå ser resultatet, ser vi også hvordan Elgsletta bro kan være en katalysator for byromsutvikling, med kafeer og aktiviteter på begge sider av elven. Det er jo et flott område som absolutt bør kunne nytes av alle,» står det i jurykjennelsen.

En grå guidebok

AHO har i samarbeid med den grafiske designeren João Doria og forlaget Torpedo gitt ut en bok som hyller hovedstadens betongtunge etterkrigsarkitektur.

Juryen roser boken til forfatterne Erik Fenstad Langdalen, Andrea Pinochet og Léa-Catherine Szacka, og kaller Concrete Oslo en velfortjent oppreising for det gråeste av alle materialer:

«Ikke bare er den pent utført med respekt for og kjærlighet til materialet, men den er også en svært interessant og annerledes dokumentasjon over en utskjelt epoke innen norsk arkitektur. Selve formen på boken – kompakt og monokrom – gir også assosiasjoner til mur og betong og gir på den måten en subtil opplevelse av temaet i boken. At boken er laget som en guidebok, gjenspeiler et ønske om at den skal brukes, og det er lov til å håpe at den finner sin rettmessige plass i arkitekturstudentenes skuldervesker,» står det i jurykjennelsen.

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring