Planområdet omfatter om lag 160 000 kvadratmeter og har flott beliggenhet på Tromsøyas vestside med gode solforhold og utsikt til Kvaløya. Det er umiddelbar nærhet til lysløypa og turområdene sentralt på øyen, og kort vei til sentrum av Tromsø. Området skal utvikles og fortettes med nye boliger og tjenesteyting. Boligene foreslås organisert i nabolag sentrert i tun rundt fellesareal og uterom. Det kan være aktuelt med senior- og omsorgsboliger som del av prosjektet.
– Vi ønsker å skape et generasjonsnabolag der barn og eldre kan få glede av hverandre. En blanding av typologier og alternative boformer vil legge til rette for funksjonelle planløsninger og god funksjonalitet med tilpasningsmuligheter for ulike behov. Nærhet til natur står sentralt i utviklingen og det vil etableres nye parkområder og felles hager. Av hensyn til Åsgård sykehus, vil bebyggelsen nærmest sykehuset holdes avdempet i volum og høyde, forklarer Even Liahjell, administrerende direktør i Arnestedet Eiendom.
Sosial bærekraft står i fokus, og det vil anlegges fellesrom tilgjengelig for beboerne. Hobbyrom, gjesterom, treningsmuligheter og forsamlingslokaler vil gi mulighet for å utfolde seg i et vell av aktiviteter. Sentralt i området planlegges et større nabolagstorg med utadrettet virksomhet, matbutikk og treningssenter, i nærhet til den lokale bussholdeplassen. I tilknytning til torget foreslås det park og lekeplass hvor man kan gå tur, nyte grønne omgivelser og holde skirenn eller akekonkurranser. Det skal være lett å bevege seg rundt i Åsgårdmarka og en rekke gangveier vil forbinde tun, torg og parker, samt knytte området sammen med tilgrensende gater, nabolag og til lysløypa og turområdene sentralt på øya. Turveinettet kan benyttes til nærturer for de eldre og bilfrie snarveier for barna.
Boligutvikling i flotte omgivelser
Oppdragsgiver Åsgårdmarka Eiendom AS inviterte fire prekvalifiserte tilbydere til å utforme en mulighetsstudie over potensial for utvikling og fortetting med primært boliger. LINK Arkitektur og Multiconsult Norge vant oppdraget med utforming av konsept og detaljregulering.
– Vi er stolte og glade over å få jobbe med boligutvikling i så flotte omgivelser som på Tromsøya. I løsningsforslaget har vi fokusert på at boligprosjektet skal samspille med stedet, og skape gode naboskap og møteplasser. Med bred tverrfaglig erfaring innenfor bærekraftig byutvikling og et tett samarbeid med Multiconsult i Tromsø, ser vi fram til å videreutvikle prosjektet, forteller Camilla Aakre, utviklingssjef for bolig i LINK Oslo.
Åsgårdmarka dekker et stort område, som må utvikles over tid i tråd med markedets behov. Hvert utviklingstrinn må kunne stå godt alene, før senere deler blir bygget ut. Prosjektgruppen har hatt fokus på å skape gode synergier mellom stedets karakter og bebyggelsen som er tenkt etablert. Gjennom fokus på godt naboskap, aldersvennlig stedsutvikling, helsefremmende fritidsaktiviteter, variert beboergruppe og nærhet til naturen skapes det et variert tilbud.
– Vi ser frem til å være med og utvikle et av de fineste områdene i Tromsø, og ser fram til et godt samarbeid i prosjektet. Vi vil bruke lokal kompetanse fra Tromsøkontoret til å utvikle et godt og levende bomiljø i nærhet til de flotte friområdene på Tromsøya, sier Lars Thomas Nordkild, direktør for Multiconsult i Nord.
Fremtidsrettede løsninger
Utbyggingen av Åsgårdmarka skal benytte løsninger som imøtegår framtidens klimautfordringer. Å bygge for å bo i nord handler om å ta vinteren på alvor. Milde vintre og korte perioder med ekstrem nedbør med påfølgende overvann er bare noen av utfordringene framtidens boligbygging må ta høyde for. I et subarktisk klima er disse problemstillingene stadig mer aktuelle.
Det er en overordnet målsetning at Åsgårdmarka har en klar helhetlig klima- og bærekraftprofil, som legger til rette for “det gode liv” og miljøvennlig bruk av bygg og området. Dette innebærer at det velges helhetlige løsninger, der bygningene, nabolag og området skal ha synlige og innarbeidede bærekraftkvaliteter både inne i bygningene, imellom og i områdets landskapsutforming.