– Pandemien preger byggenæringen veldig akkurat nå. Det er en dyp usikkerhet.
Jøran Kallmyr er partner i advokatfirmaet Ræder AS. Han har merket seg at eiendomsmarkedet har bedret seg litt innen boliger, grunnet lav rente.
– Likevel er det slik at nedstengningen i november førte til at svært mange aktører i byggenæringen ble veldig nervøse. Nå spør vi oss om dette er noe som vil trekke ut til et vaksineprogram har vært aktivt frem til forsommeren 2021. I så fall vil det være mange bedrifter som ryker. Resultatet blir at svært mange planer blir utsatt.
– Bekymringene gjelder også de store huseierne, som også tærer på egenkapitalen. I så fall vil det komme et tidspunkt hvor en eller flere av dem ikke lenger har penger nok til å holde hjulene i gang. Kommer det dit at det oppstår konkurser blant store huseiere, blir pant i bankene mindre verd – og da kan vi oppleve en ganske dramatisk situasjon for økonomien i Norge.
Når krybben er tom, bites hestene
– Dette er ikke lenger en akutt, plutselig nedstenging. Nå er pandemien noe du må regne inn i forbindelse med et nytt oppdrag. Dette er viktig både for den som kjøper et bygg, og den som skal reise bygget, sier Kallmyr.
– Grunnen til at vi venter oss utsettelser er blant annet fordi de som har tegnet leiekontrakter kan bli nødt til å trekke seg, gitt deres situasjon i denne pandemien. Dette får ikke nødvendigvis så mange eller store juridiske konsekvenser, fordi ofte fungerer dette slik at partene først skriver en intensjonsavtale, og det er først når de signerer en endelig, bindende leieavtale - og de begynner å innrette seg etter den avtalen - at vi kan begynne å snakke om juridiske gnisninger, i form av erstatning.
– Ofte blir slike tvister løst. Et hotell eller den type kunder er ofte viktige for utbyggere. Utbygger forstår jo også hvorfor dette skjer. Trolig vil det heller ikke være noen andre de kan tilby bygget til. Utbygger er avhengig av å ha gode relasjoner til sine store kunder. Likevel er det slik at når alle taper penger, oppstår det fort tvister. Når krybben er tom, bites hestene. Jeg håper vi ikke kommer dit, heller ikke i byggenæringen.
Tomt for alternativer
Eva Hagen er partner i Ræder, med spisskompetanse innen eiendomsutvikling og eiendomsforvaltning. Hun er også leder for eiendomsavdelingen:
– Mange entreprenører ønsker å ha arbeiderne her i Norge, men på grunn av karantenereglene må de det gjelder velge: Enten jobber de her i Norge, eller de reiser hjem til familien. Ofte har de da ikke råd til å komme tilbake. Det er for dyrt å sitte i karantene. De har ikke råd til å sitte ti dager på karantenehotell, som koster de minst 5.000 kroner i egenandel. I den perioden har de ingen inntekter. Dette gjør at arbeidskraft som i utgangspunktet ønsker å komme tilbake, ikke gjør det. Dette rammer både de som ønsker å jobbe her, samt bedriftene i Norge.
Så langt har mange bedrifter funnet en midlertidig løsning ved å finne forefallende arbeid inne på arbeidsplassen, fortsetter Hagen.
– Arbeidsgiverne har frem til senhøsten 2020 vært svært fleksible når det gjelder arbeidsoppgavene for de som er i karantene. Fremmedarbeidere bor altså på et anlegg, og de gjør forefallende arbeid i karanteneperioden. Innskjerpingene i november gjør at det ikke lenger er mulig. Nå må disse arbeiderne være isolert på hotell.
– Problemet er at nå er alle de jobbene gjort. Det er ikke lenger mye forefallende arbeid å gjøre inne på brakker rundt om. Nå er fellesrommet ferdigmalt, for å illustrere det litt. Spørsmålet blir da om de det gjelder skal permitteres? Det er i så fall ikke mulig å ansette andre. Hvis dette er en langvarig utfordring, kan eneste løsning være å si opp folk.
Etterlyser krisemidler
Jøran Kallmyr merker seg at få i byggenæringen har sett noe til den statlige støtten som er varslet.
– De fleste aktørene i byggenæringen har gjennomført de oppdragene de har hatt, men de er samtidig bekymret for de oppdragene som ligger litt lenger frem. Da snakker vi oppdrag i 2022 og fremover. Der er ordrebøkene ennå ikke fyllt opp. Enkelte av de vi snakker med forteller oss også at det er bekymringer også for 2021. Det er ikke lenger så mange offentlige oppdrag i den enden av rullebåndet. I så fall venter vi permisjoner i byggenæringen.
Eva mener stemningen i markedet er merkelig for tiden.
– Det er en underlig, avventende stemning. Vi hører om alle disse midlene som skal gjøres tilgjengelige på grunn av pandemien, nettopp for å holde aktiviteten i gang. Hvor blir de av? Hvorfor setter ikke kommunene i gang med å bygge nye kulturhus, rådhus og andre typer offentlige bygg? Kanskje er den samme usikkerheten til stede der?
– Kommer det en tredje smittebølge, vil kommunene måtte omdisponere midlene. Kanskje må de heller bruke penger på midlertidige corona-avdelinger på sykehus og sykehjem. Det er merkelige tider, og en avventende stemning i markedet.