Mjøstårnet symboliserer miljøvennlig tenkning innen konstruksjon, og er et bevis på at høye bygninger kan bygges i tre. Designoppdraget med å skape en så høy trebygning var en positiv utfordring for Øystein Elgsaas, arkitekt og partner hos Voll Arkitekter.
– Vi vil inspirere andre til å bygge på samme måte, sier Elgsaas.
Konstruksjonen ligner på konvensjonelle bygninger, men dimensjonene på elementene er mye større enn vanlig. Både konstruksjonen og fasaden til Mjøstårnet er laget av tre. Den bærende konstruksjonen består av søyler, bjelker og diagonalbjelker i limtre, som passer godt til høyhus. De første ti etasjene er laget av prefabrikkerte treelementer. Gulvene i de øverste etasjene er laget av betong for å holde bygningen på plass og hindre den i å svaie.
Kerto LVL brukt i gulvelementer
Målet var å bygge ved hjelp av bærekraftige, lokale treprodukter og lokale leverandører. I tillegg til norsk limtre og krysslaminert massivtre (CLT) benytter bygningen Kerto LVL-produkter levert fra Finland.
Kerto LVL har blitt brukt som en del av gulvelementene produsert av Moelven Limtre.
– Som en limtreprodusent jobber vi for å bruke våre egne materialer i størst mulig grad. Men Kerto LVL er et overlegent materiale for topplaten og endebjelkene, sier Rune Abrahamsen, administrerende direktør i Moelven Limtre.
– Kerto LVL er et lett og veldig greit materiale, så det garanterer produksjon uten forsinkelser. Kvaliteten på produktet er veldig bra, fortsetter Abrahamsen.
Metsä Wood og Moelven har samarbeidet i årevis. Abrahamsen setter pris på både kvaliteten og FSC-sertifiseringen av råmaterialet.
– Kerto LVL hjalp oss med å gjøre Mjøstårnet så bærekraftig som mulig, sier Abrahamsen, og ser frem til nye høyhusprosjekter. Etter hvert som byer fortsetter å ekspandere globalt, øker etterspørselen etter mer bærekraftig bygging, og bruk av tre har en viktig rolle i det.