Publisert: 30.10.2017 

Verdens høyeste trehus tar form

Sweco er rådgivende ingeniør for Mjøstårnet, verdens høyeste trehus, hvor montasjen av de massive limtrekonstruksjonene er godt i gang. –...

Sweco er rådgivende ingeniør for Mjøstårnet, verdens høyeste trehus, hvor montasjen av de massive limtrekonstruksjonene er godt i gang.

– Det første av fire byggetrinn på hovedkonstruksjonen er allerede fullført, og limtreelementer på over 10,5 tonn er heist på plass, forteller Magne Aanstad Bjertnæs.

Han er Swecos oppdragsleder for prosjektering av byggets hovedbærekonstruksjon, og vant prestisjetunge Nordic Wood Award 2017. Bjertnæs har lang erfaring med prosjektering av trebygg i ulike størrelser. Han forklarer at det likevel er en del som er nytt for ham i dette oppdraget.

– Vi bruker velkjente teknikker. Samtidig er jo Mjøstårnet digert, og alt vi gjør blir forstørret. Det betyr blant annet at vi må planlegge og tenke oss ekstra godt om før vi handler, sier han.

Er med hele veien

Sweco har ansvar for byggteknikk, i tillegg til brann, akustikk og betong. Detaljprosjekteringen av konstruksjonene har i sin helhet foregått i én og samme BIM-modell, noe som har fungert veldig godt.

– Både kommunikasjon mellom deltakerne i prosjektet og tverrfaglig kontroll, men også det digitale grunnlaget for produksjon av treelementene har blitt samlet her.

Til tross for at store deler av jobben er gjort, skal Bjertnæs og kollegene være tett på montasjen av konstruksjonene, og følge opp arbeidet gjennom selve byggefasen.

– Vi blir med hele veien. På grunn av den usedvanlige størrelsen kan man ikke bare sette opp konstruksjonen på vanlig vis. Man må hele tiden beregne hvordan alt skal monteres slik at det blir stående stabilt, og her kommer vi inn, sier han.

Tøyer strikken

Råbygget til det rekordhøye trebygget ved Mjøsa skal stå ferdig rundt påsketider neste år. Før den tid blir det bånn gass og et høyt aktivitetsnivå på alle involverte.

– Dette er et utrolig spennende prosjekt å få jobbe med. Vi er jo tross alt med på å sette verdensrekord for annen gang, og på å tøye strikken for hva som er mulig å få til. Det er veldig gøy å følge med på konstruksjonene etter hvert som de reiser seg, og det blir selvsagt stor stas å se det endelige bygget når den tid kommer, sier Bjertnæs.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Fremtidens Byggenæring