– Merket utstyr er mindre attraktivt å stjele og videreselge, sier Thomas Nielsen, salgssjef i Garda Anleggsikring til Fremtidens Byggenæring.
Væsken som brukes til å merke verdigjenstander på norske byggeplasser leveres på spraybokser som rekker til en 75 meter lang stripe. Alternativt kan væsken også leveres på små merkeflasker som påføres med pensel.
– Hver enhet har en unik kode. Primæroppgaven er å merke verdigjenstander med et middel som det er veldig vanskelig å fjerne, og er så å si usynlig med det blotte øyet, men kan identifiseres med UV-lys. Dette gjør at ved beslag av politi eller tollvesen kan gjenstander spores tilbake til eier, forklarer Nielsen.
Ses med UV-lys
– Politi- eller tollmyndigheter knytter gjenstander mot eier ved beslag av stjålet verktøy. Så vil politiet kunne oppdage at utstyr er merket via merker som er klistret på gjenstandene, og, eller lyse med UV-lykt, som de fleste i politiet besitter, og identifisere hvor DNA-væsken er påført.
– Deretter vil de via elektronisk mikroskop kunne avlese ID-nummeret disse metallpartiklene er påført, for så å kunne søke opp dette nummeret i den internasjonale databasen og knytte beslag opp mot juridisk eier. Kripos har godkjent metoden her i Norge, og vil gjøre at tyvegods kommer tilbake til rett eier, samt at man kan knytte kriminelle til forbrytelsen.
I tiden som kommer vil politidistrikt landet over bli informert om hvilke bygg- og anleggsplasser i deres distrikt som benytter seg av denne metoden for å merke verdigjenstander på. Også forsikringsselskapene forventes å bli mer medgjørlige i forhold til egenandelene i forsikringene når kundene benytter seg av denne måten å sikre verdiene sine på.
83 prosent tyverireduksjon
– I Sverige, Danmark og England har dette blitt brukt noen år med stort hell. Politiet i Manchester melder om en om en reduksjon på tyverier på opptil 83 prosent der dette benyttes, opplyser Nielsen.
Den usynlige væsken består i tillegg til lim av 0,5 mm stor mikropunkter men en unik DNA-kode. Denne knytter de merkede gjenstandene til eieren, og gjør det mye lettere for politiet å knytte tyverigjenstander og gjerningsmenn.
– Væsken er kun synlig under UV-lys, og skjemmer derfor ikke utstyret. Den unike DNA-koden registreres i et ISO-sertifisert register både politi og forsikringsselskapene har tilgang til.
Det er ikke bare markeringen alene som da er med på å gjøre det mindre attraktivt for uvedkommende å gå inn på byggeplassene. I tillegg til markeringsvæsken tilbys god skilting og merking av både utstyr og anleggsplass i form av klistremerker på førstnevnte og store varslingsduker for å henge på anleggsgjerder.
– Risikoen for tyveri er da mye mindre. Vi vet at tyveri fra byggeplasser er et økende problem, og at mørketallene er store. DNA-merking er et av tiltakene vi kan tilby for å forhindre dette. Ved siden av å øke bevisstheten av å gjerde inn plassen forskriftsmessig, velge elektroniske kjøreporter, rondeller styrt av HMS-kort, kameraovervåkning, ulike former for lys, elektriske dørlåser til brakkedører og tilgangskontroll på verktøy, oppsummerer Nielsen.