Gjennom hele koronaperioden har Byggenæringens Landsforening (BNL) gitt anbefalinger i henhold til smittevern på byggeplasser. Med økt smitte og nye tiltak har BNL nå oppdatert bransjestandarden for smittevern på bygg- og anleggsplasser.
BNL oppfordrer nå at byggeplasser drives på gult nivå, som betyr at man kjører på smittevernsforsvarlig drift.
– Det er viktig for BNL at byggeplassene forblir åpne. Våre bedriftene vil bidra med godt smittevernsarbeid, og erfaringene fra tidligere i pandemien viser at det ble etablert gode risikovurderinger og smittetiltak på byggeplassene, sier administrerende direktør i BNL, Nina Solli.
I den oppdaterte bransjestandarden står det blant annet at de fem viktigste virkemidlene for å redusere smittespredning av koronaviruset er:
1) økt avstand mellom personer;
2) redusert kontakthyppighet mellom personer;
3) god hygiene;
4) lufting og god ventilasjon;
5) personer med luftveissymptomer skal ikke være på jobb og bør teste seg.
Økt etterspørsel
HMS-selskapet Skydda Norge har det siste året opplevd en eksplosiv etterspørsel av koronaprodukter som munnbind, åndedrettsvern og beskyttelsesdresser. Espen Jensen, Regionansvarlig i Skydda, understreker at det er viktigere enn noen gang å ta smittevern på alvor for å sikre at både kunder og ansatte er trygge.
– Våre kunder opererer i stor grad innenfor bygg, anlegg og industri. Dette er bransjer der en del medarbeidere reiser mye og kan bli eksponert for smitte, sier Jensen.
I tillegg er HMS-selskapet forhandler av Elyte Desinfeksjon, og de merker stor interesse for de ulike desinfeksjonsproduktene.
– Stadig flere får øynene opp for fogging med alkoholfri- og nedbrytbar væske, slik som nettopp Elyte, sier Jensen.
– Foggermetoden er både trygg, effektiv og lønnsom. Man sparer tid og i tillegg er foggeren drøy i bruk. Her vil man også spare miljøet for papiravfall fordi man ikke trenger å tørke over overflatene etterpå, legger han til.
HMS-eksperten understreker at Elyte Desinfiseringsprodukt er godkjent av Statens Legemiddelverk til teknisk bruk i helse- og sykepleie, og produktet er biologisk nedbrytbart.
Viktige tiltak
Et selskap som tar smittevern på alvor, er entreprenørselskapet Seltor. Selskapet bruker blant annet Elyte fogger og desinfeksjon for å sikre en trygg og effektiv desinfisering av kontaktpunkter og ulike overflater.
Hilde Røren, Virksomhetsstøtte i Seltor, forklarer at selskapet først ble kjent med foggemetoden høsten 2020. Da tok de i bruk kompressordrevet fogger.
– Foggerene brukes til å desinfisere ulike kontaktpunkter, som blant annet brakker, kontorer, verktøy og spiseplasser, sier Røren.
Entreprenørselskapet har benyttet både foggerkofferter og batteridrevne foggerpistoler til å daglig desinfisere både kontorlokaler, byggeplasser og brakkerigg.
– Foggerpistolen er enkel å håndtere. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra ansatte og underentreprenører om at foggeren er enkel å bruke, og det tar ikke lang tid å desinfisere med et slikt verktøy, forteller Røren.
Samtidig understreker Røren at fogging kommer som et tilleggstiltak i en lang rekke av andre viktige forskrifter og anbefalinger relatert til smittevern i byggebransjen – som å holde avstand, bruke munnbind, spise på skift og lignende.
Trygt og effektivt
Espen Jensen i Skydda Norge forklarer at fogging er en enkel metode for områder og gjenstander som må desinfiseres ofte.
– "Fogging" vil si at man ved hjelp av en enkel, motordrevet sprøyte legger en hinne av desinfeksjonsmiddel over områdene som skal rengjøres. Metoden er svært effektiv fordi den dekker store flater raskt, utdyper han og legger til at væsken er alkoholfri.
Elyte er ikke brennbar, og omdannes til vann og salt etter bruk. Det omfattes ikke av restriksjoner i forbindelse med transport eller lagring.
Virkestoffet i Elyte er hypoklorsyre som utvikles gjennom elektrolyse av rent vann og salt. Den elektrolyserte vannteknologien er unik for selskapet bak Elyte, og er patentert over hele verden. I Norge foregår produksjonen ved et godkjent tapperi i Trøndelag.