– Det overrasket nok mange at jeg valgte å gå inn i en slik stor organisasjon som COWI, sier han.
Nilsen har alltid engasjert seg for klima og miljø, og bærekraft gjennomsyret hans tidligere roller innen media, design og ulike oppstartsbedrifter i Bergen.
– Da jeg samarbeidet med klimaforskere i et formidlingsprosjekt, ble det tydelig for meg hvor omfattende endringer vi må skape. De siste årene har jeg jobbet mer og mer mot morgendagens systemorienterte løsninger, sier han.
Grunnen til at han valgte å ta steget over til COWI var at han så de hadde flinke folk som jobbet med bærekraft på alle nivå i organisasjonen.
– Det er altså ikke noe nytt at COWI jobber med bærekraft, men fremover blir dette arbeidet enda viktigere, sier han.
Vil skape endring
Selv om Nilsen er den første bærekraftsjefen i COWI, er han ikke den første bærekraftsjefen i Norge. Han ser en trend med at stadig flere ansetter folk med tilsvarende titler. Det viktige for ham, er mandatet som følger stillingen.
– Jeg får en rolle der jeg skal bidra til å skape endring. Jeg skal jobbe på tvers og skape tverrfaglige nettverk om bærekraft innad i organisasjonen, sier han.
Han tror det kan lykkes, siden han har sett stort engasjement og vilje i COWI til å utfordre sannheter og utvikle nye løsninger sammen med kunden.
– Det er vanlig å si der jeg kommer fra, fra oppstartsselskapene, at vi skal være en drivkraft for en bærekraftig utvikling. Det er ikke like vanlig i det etablerte næringslivet. Der har COWI imponert meg. De har et samfunnsperspektiv på sin virksomhet. Min jobb blir å systematisere og bidra til å sette i gang endringsprosesser sammen med organisasjonen, helst i samarbeid med COWI sine kunder, sier han.
Rådgivningsselskap kan ikke bidra med mer endring enn det kunden er villig til å gå med på. Derfor må byggebransjens totale verdikjede trekke i samme retning for å utvikle nye bærekraftige løsninger.
Samarbeid på tvers
Gjennom sitt mangeårige engasjement har Nilsen sett at vi står oppi mer enn en klimakrise. Vi står også oppi en naturmangfoldskrise og ressurskrise.
– Det er eksempelvis stort behov for sirkularitet i byggebransjen. Her kan COWI bidra med tekniske løsninger og konseptuelle idéer som kan integreres i alt bransjen skal gjøre fremover, sier han.
Det kan dreie seg om økt gjenbruk av rivningsmaterialer, økt gjenbruk av materialer i nybygg, og i hvordan nye bygg konstrueres slik at materialer og ressurser forblir i næringskjeden i stedet for å ende opp som avfall. Slik kan mer sirkularitet skape grobunn for nye verdikjeder.
Han ser også mye spennende innen energi: utvikling av fornybar energiproduksjon, optimalisering av byggenes energiforbruk, og sammenkobling av flere bygg i felles energisystem for deling av lokalprodusert fornybar energi.
Skal dette lykkes, må bransjen tenke nytt, både i forhold til samhandling og datadeling.
– Jeg vil være en person som tar til orde for åpenhet. Jeg har veldig tro på å bygge nettverk på tvers av organisasjoner. En av satsningene i COWI er samarbeidsprogram med startups. Vi er i samme båt. Klimakrisen er ikke en abstrakt utfordring. Det er en eksistensiell utfordring for vår generasjon. Samtidig er det vår generasjons privilegium siden vi er de første som får oversikt over hva problemet består i, og de eneste som kan gjøre endringene som må til, sier han.
Ta rådgiveren med fra starten
Nilsen tror at rådgivingsselskap som COWI, er undervurderte. Han mener rådgivingsbransjen rommer høy kompetanse der ingeniørfag kobles med annen ekspertise. Samtidig jobber det folk der med visjoner for fremtiden. Kombinasjon av kunnskap, gjennomføringskraft og engasjement blir viktigere. Regulatoriske krav tilspisses. Bærekraft er forretningskritisk. Derfor må rådgivningstjenesten inkluderes allerede i byggeprosjektets tidlige fase. Da kan kunden hjelpes til å bli en aktiv bidragsyter for grønn kursendring i byggebransjen. Ikke bare justere dagens kurs.
– Vi er kommet dit hen at vi må fjerne CO2, ikke bare kutte CO2, poengterer den nye bærekraftsjefen.
Det er i den tidlig fasen av et prosjekt man diskuterer hva som er mulig å få til. Det er da bestilleren kan spørre rådgiveren hvor langt det er mulig å trekke prosjektet. Det kan gå på hvordan man minimerer byggeprosjektets fotavtrykk, eller så kan byggeprosjektet være et foregangseksempel på produksjon av fornybar energi.
De rådgivende ingeniørselskapene består av fagmiljø som går fra prosjekt til prosjekt. Slik høster de stadig mer erfaring. Mange byggherrer derimot, ikke minst de mindre, har kun en håndfull byggeprosjekt å dra lærdom av. Kanskje til og med kun et. Derfor kan rådgivere bidra med ambisiøse miljøplaner som er mulige å realisere.
Nilsen ønsker at COWI skal hjelpe sine kunder til å bli aktive bidragsytere til en grønn endring, ikke bare en grønn justering.
– Det er slikt jeg får energi av, sier Anders Waage Nilsen, COWIs nye bærekraftsjef.