Metoder for medvirkning og involvering av innbyggere blir ett av hovedtemaene på ZEN-konferansen i Oslo 17. april.
På den første konferansen til forskningssenteret for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) kan du bli kjent med spennende nullutslippsområder fra utlandet som har vært i bruk i flere år. FME ZEN og partnere vil presentere resultater fra sitt første år i drift, du vil få høre om innovative medvirkningsmetoder og finne ut hvordan man lykkes med å engasjere flere brukergrupper på nabolagsnivå.
– Aktive innbyggere, testing av nye løsninger og mer deling av tjenester vil kjennetegne framtidens mest populære (nullutslipps)byer. Nysgjerrig? Bli med på ZEN-konferansen! sier Turid Helle, rådgiver for byutvikling i Trondheim kommune.
Brukeren må stå i fokus når nullutslippsområder utvikles
På ZEN-konferansen presenteres mulige forretningsmodeller for nullutslippsområder. Det blir paneldiskusjon mellom representanter fra kommuner, industripartnere og etater om tre av pilotprosjektene til FME ZEN.
Energisystemene til noen av pilotene blir presentert, og konferansedeltakerne vil få vite hvordan man får utbyggere til å være med i et så ambisiøst byggeprosjekt som et nullutslippsområde er.
– Skal vi lykkes med nullutslippsnabolag, må alle gode løsninger spille hverandre enda bedre. I FME ZEN møtes bygg og energisystem, bokvalitet og bærekraft, erfaring og innovasjon for å utvikle helhetlige løsninger. På ZEN-konferansen blir det smakebiter på alt dette, sier Trygve Mellvang-Berg, kommunikasjonssjef i Norsk Fjernvarme.
ZEN-konferansen 2018:
Sted: Vulkan Arena, Vulkan 16, 0178 Oslo
Dato: 17.04.2018 09:30-17:30
Påmelding: her
Fakta om FME ZEN
Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) skal bidra til å muliggjøre overgangen til lavutslippssamfunnet ved å utvikle bærekraftige områder med null klimagassutslipp. Senteret er et forskningssenter for miljøvennlig energi utpekt av Norges Forskningsråd.
Gjennom FME ZEN samarbeider kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljøet lokalt og til å nå nasjonale klimamål. Et av tiltakene for å nå dit er etableringen av nullutslippsområder (pilotprosjekter) som vil fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologier og løsninger som utvikles i forskningssenteret. NTNU er vertsorganisasjon og leder senteret sammen med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi.