Under et frokostmøte på den siste dagen i august kunne miljøstiftelsen ZERO presentere ZERO-rapport 2017: ”Slik kutter vi energibruken i bygg”. Rapporten foreslår 15 virkemidler for energieffektivisering.
Rapporten er skrevet av ZEROs rådgivere Sindre Østby Stub og Kristin Antonsen Brenna. I tillegg har en referansegruppe av fagpersoner Multiconsult, Entro, Sweco og Schneider Electric bidratt med faglige innspill og gode eksempler til denne viktige rapporten.
Ambisiøst mål
Stortinget har vedtatt at innen 2030 skal energibruken i eksisterende bygningsmasse i Norge reduseres med 10 TWh fra 2016-nivået. Rapporten er ZERO og bransjens svar på stortingsvedtaket. Den omtaler potensialet, barrierene og hvilke virkemidler som må tas i bruk for å nå målet.
10 TWh er et veldig ambisiøst mål, til sammenlikning tre ganger så mye som Fosen Vind vil kunne produsere. For å nå målet må ulike typer tiltak settes i verk, mange steder. Under frokostmøtet pekte flere på at kompetanseheving er et nødvendig steg på veien.
Tor Lindholt i Entro mener det er et stort energisparingspotensial på drift.
– Drift bør få et statusløft. Hvis man investerer noen kroner i kompetanse, på videreutvikling av driftspersonalet, gir det et løft. Det er en relativt liten kostnad, og den tjenes fort inn igjen.
Garantert måloppnåelse
I følge Øyvind Leistad i Enova kan kommuner med EPC-kontrakter viser til en gjennomsnittlig energibesparing på 30 %. I en EPC-kontrakt må entreprenøren garantere for en viss energibesparelse i byggets fem første driftsår. Sparer bygget enda mer energi enn dette, deles besparelsen med entreprenøren. Bruker derimot bygget mer energi enn det skal, må entreprenøren dekke mellomlegget.
Ingunn Kristiansen fortalte at Schneider-Electric hadde gjort en analyse for Nord-Fron kommune på EPC-kontrakt. Kommunen hadde et mål om å spare 15 % energi i sine 28 bygg, sammen kom de frem til 200 tiltak som skulle gjennomføres. Resultatet ble energikutt på 30 %.
ZERO anbefaler at det utvikles en form for EPC-prosjekter rettet mot borettslag med tilhørende støtteordninger.
Anbefalinger
Rapporten foreslår 15 konkrete virkemidler fordelt på kategoriene Overordnete virkemidler, Næringsbygg, Offentlig sektor og Bolig.
Komponentkrav til vinduer fører neppe til teknologi- eller kompetanseutvikling, men lar seg enkelt gjennomføre og vil gi god effekt.
I kategorien for næringsbygg har man spesielt stor tro på etterutdanning og kompetansekrav for driftspersonell, da dette kan føre til stor kompetanseutvikling i hele bransjen.
For offentlig sektor trekker rapporten frem obligatorisk energikartlegging av offentlige bygg, som igjen vil kunne føre til en økt energioppgradering.
For boligsektoren har de spesielt stor tro på en fullstendig gjennomgang av Enovas støtteordning rettet mot boligeiere, hvor flere rapporter har vist at det er et stort potensial for energieffektivisering.
Lykkes nasjonen med 10 TWh energisparing vil det kunne utløse samfunnsøkonomiske gevinster på 80–90 milliarder kroner og skape 7-8 000 nye, varige arbeidsplasser.